En vacker dörrkrans får fart på höststämningen. Ta vara på naturens skiftningar när hösten breder ut sig och bind din egen vackra höstkrans. Här kommer 9 ljuvliga kransar att inspireras av.

M

ånga väntar till advent med att hänga upp en krans på dörren men vi ser ingen anledning att dra ut på det så länge. Hösten är en fantastisk tid att knåpa ihop sina egna dekorationer! Naturen erbjuder massor av pysselmaterial med bladverk och bär i starka färger och spännande former på växter och kala grenar. Varför inte följa naturen och låta din krans ändra skepnad under säsongen?

1. Sensommarkrans med små torkade blommor

Njut av sommarens färger långt in på hösten med en krans av torkade blommor. Tätt sittande blommor i ljuva pasteller blir som en blomsteräng att drömma om i den begynnande höstskymningen.

torkade-blommor-kransar-till-host

Foto: Jason Wong

2. Yvig halvkrans med stora torkade blommor

Blommorna bleknar och torkar i takt med att vi går längre in i hösten och kransen blir till en symbol över tidens gång. Vackert!

  • Tips! Vill du göra din egen halvkrans? Först och främst, använd helt färska blommor som sedan får torka på stommen. Välj ut några få vackra favoriter i olika storlekar och placera med lite mellanrum så att de vackra formerna blir intakta. Känns kransen lite gles kan du fylla ut med exempelvis yviga eucalyptusblad. Tänk på att lägga större, tyngre blommor så att de pekar nedåt, då undviker du att de hänger fult när de börjar torka.

asymemtrisk-stora-torkade-blommor-kransar-till-host

Foto: Shutterstock

3. Krans i brända toner med vete och torkad physalis

Naturen är full av olika former som tillsammans skapar vackra helheter. Växternas skilda karaktär framträder tydligt när hela kransen går i likadana brända toner.

torkat-vete-physalis-kransar-till-host

Foto: Shutterstock

4. Fyllig krans med torkade tistlar och gröna blad

Övergången från sensommar till mörker är lång och ingen annan säsong är väl naturen så rik på olika uttryck som under hösten. Låt det avspeglas i en vacker krans som blandar klart lysande gröna blad med torkade växter.

torkade-tistlar-kransar-till-host

Foto: Annie Spratt

5. Sober krans med synlig stomme av grenar

I det enkla bor det vackra. Svårare än så här behöver det inte vara!

torkade-tistlar-enkel-kransar-till-host

Foto: Annie Spratt

6. Krans som går ton-i-ton med ytterdörren

En krans i samma kulör som ytterdörren smälter in i helheten och förhöjer hela atmosfären kring entrén. Variation skapas genom att blanda olika nyanser. Några små tillskott av kvistar i en komplementfärg och kransen är, tja, helt enkelt komplett!

 5b97b0166a9c9 5b97b0166aa16tellanska dorr krans.jpg

Foto: Lina Östling

7. Klassisk och extravagant höstkrans

Vädret må vara kyligt och mörkret tätare under hösten, men sällan är väl träden så vackra som när lövverken exploderar av starka färger. Hylla hösten med en fyllig krans som låter bladen stå i centrum.

fyllig-krans-fargade-lov-kransar-till-host

Foto: Luann Hunt

8. Halvkrans med synlig stomme och starka färger

Fånga in lite av höstens fyrverkerier och häng upp på dörren. Den här sortens krans kräver inget finlir – färgerna gör jobbet.

  •  Tips! Om du själv vill göra en krans på höstens vackra löv, se till att konservera dem först. Kolla in här hur du gör.
torkade-lov-kransar-till-host

Foto: Evgeny Dzhumaev

9. Krans med röda bär

De vackra höstlöven faller ett och ett allteftersom hösten går och kvar hänger lysande röda bären på kala grenar. En vacker krans med röda bär är stilfullt och kan hänga uppe ända tills det är dags att byta den mot en julkrans.

roda-bar-kransar-till-host

Foto: Shutterstock

Psst! Skogen är som sagt en guldgruva för pyssel- och växtintresserade under hösten. Passa på att gå ut och plocka ekollon att odla i vas. Så här gör du för att lyckas gro ekollon.

ekollon i ekollonvas från svenskt tenn

 

Läs mer:

9 vackra dörrkransar som gör oss extra glada över hösten

10 underbara bilder som får oss att välkomna hösten

Så konserverar du höstlöv (perfekt för pysselkvällen)

_________________________________________

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)