Drömmen om en pergola – 9 underbara pergolor med eller utan tak

En pergola är som ett krypin under bar himmel, ett rum i det fria. Du kanske drömmer om att bygga en pergola i trädgården eller ansluta en pergola till altanen? Eller du kanske bara längtar om ett hörn att njuta av sommarkvällar? Dyk då in i vår pergolafrossa!

Pergola är italienska och betyder lövgång eller lövsal, ett bra namn på dessa öppna rum som ofta är härligt belamrade med klängväxter.

9 vackra pergolor som vi vill ha nu

1. Bambutak på uteplatsen

Sommaren 2018 går i rotting och bambu! Såhär enkelt kan du fläta ett pergolatak som strilar solljus, men skyddar mot hettan. Ljuvligt!

Bildkälla

2. Pergola med klättrande rosor

Vem vill inte omfamnas av en svada vita klätterrosor en sommardag? Pergolainspiration för dig som drömmer om att vila i en liten oas av grönska.

Bildkälla

3. Pergola med textilier

Om klängväxter i pelarna inte är din grej kan du ge din pergola lite mer flärd och variation med hjälp av enkla gardiner. Du kan också förgylla ditt sommarrum genom att hänga upp en gunga. Hur härligt vore det inte att vagga i solen i sitt eget krypin?

Bildkälla

LÄS OCKSÅ: Från trädgård till drömmigt uterum – med enkla detaljen

4. Pergola med vackra skuggmönster

Så underbart! Med så vackert skuggspel räcker det med enklaste möblemang. En dagbädd att slänga sig på och bara titta upp mot himlen.

Bildkälla

5. Pergola som blomstertak

Låt en klätterväxt breda ut dig över din pergola och din uteplats kommer bli som en blomstersal!

Bildkälla

LÄS OCKSÅ: Bohemisk inredning – inspiration & tips för att skapa den älskvärda stilen

6. Pergola med vacker belysning

Ljusslingor i taket på en pergola ger sommarkvällen ett varmt, romantiskt skimmer. Men pergolan bjuder också in till mer fantasifull ljussättning! Här finns gott om variationsmöjligheter för hänglampor och ljusslingor.

Bildkälla

7. Böjd pergola

En pergola behöver inte byggas med raka linjer och räta hörn. Låt din pergola ta formen av en blomsterbåge och låt klätterrosorna ta över.

Foto: ©2009 Copyright Meredith Corporation. All rights

Bildkälla

8. Lyxig pergola

Med en pergola kommer du kunna skapa en rumslig känsla på din uteplats.

Bildkälla

9. Ordentlig pergola

Om du ändå går i tankarna på att bygga en pergola, varför inte göra det ordentligt. Så nära ett orangeri man kan komma, minus glasfönster.

Bildkälla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!