Därför är du en växtmördare (och så blir du en växtvän)

Älskar du att ha grönt hemma men dödar alla växter som du tar in? Här är de fyra främsta anledningarna till varför din växt kastar in handduken efter några dagar med dig.

Du har ställt växten på ett alldeles för mörkt (eller ljust) ställe

Olika växter är i olika behov av ljus (eller bristen därav). Som tur är kan din växt på sina sätt kommunicera när du har placerat den där den inte trivs. Löven blir lätt bruna om växten har utsatts för mer ljus än vad den skulle vilja ha. Om växten tvärtom har haft det för mörkt så tenderar den att luta sig mot ljuset.

Du vattnar för mycket (eller för lite)

Glömmer du att vattna? Eller kan det vara så att du har vattnat ihjäl dina växter? Om din växtfilosofi har varit: ju mer jag vattnar desto bättre så hade du tyvärr fel. Alla växter har olika behov, en del behöver vattnas ofta, andra nästan aldrig. A och O är att ta reda på vilka vattningskrav som gäller för respektive växtsort.

Bildkälla 

Du har ställt växten på ett alldeles för varmt (eller kallt) ställe

De allra flesta växter gillar samma temperatur som vi gör. Tänk också på att det väder som finns utomhus påverkar din växt  inomhus, i synnerhet om det står vid ett fönster. Håll även i åtanke att få växter kommer att ömma för dig om du placerar dem nära ett element.

Du har inte läst på tillräckligt

Artikelskribenten själv har vid ett eller annat tillfälle köpt en växt, ställt den någonstans, vattnat öööhh några gånger och hoppats på det bästa, bara för att strax se den dö. Gör inte som artikelskribenten! Ta reda på vilken vård olika växter kräver.  Läs gärna på innan du köper en växt. Vilken du tror att du kan ta hand om?

Tips på växter som inte dör i första taget:

12 krukväxter som är både lättskötta och vackra

5 växter som inte dör 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!