Foto: Minna Mercke Schmidt

Årets pelargon 2017 – den crèmevita rosenknoppspelargonen Kronprinsesse Mary

Årets pelargon 2017, Kronprinsesse Mary är inte bara ljuvligt vacker, sorten hör också till de enklare att övervintra. Bådar gott inför nästa år med andra ord!

Årets pelargon 2017 – Kronprinsesse Mary

Årets pelargon är crèmevit men skimrar i grönt och svagt rosa om den får stå soligt. Varje blomställning ser ut som en liten bukett med tättsittande rosenknoppsblommor.

Kronprinsesse Mary tillhör gruppen Rosenknopp som utvecklades i slutet av 1800-talet. Unikt för denna grupp är att varenda blomma slår ut.

Utmärkande för Kronprinsesse Mary är det gracila och nätta växtsättet, dess ljusa bladverk. Årets pelargon passar lika fint i både äldre och modernare miljöer.

LÄS OCKSÅ: Årets pelargon 2016 – Caliente pink

Foto: Annika Christensen

Årets pelargon – skötsel

Alla pelargoner, och det gäller således även årets pelargon, vill stå ljust och soligt. De trivs bäst i en porös och näringsberikad blomjord, det finns även speciellt framtagen pelargonjord om man vill ta skötseln ett steg längre. Plantera din pelargon i en rejäl kruka så behöver du inte vattna lika ofta. Pelargonen vill ha en svag näringslösning under växtsäsongen, och jorden bör torka mellan vattningarna.

Under vinterhalvåret vill årets pelargon Kronprinsesse Mary stå på en ljus och sval plats som i glasverandan, orangeriet, garaget eller det inglasade uterummet, temperaturen bör vara mellan 5 och 15° C.

Foto: Minna Mercke Schmidt

Årets pelargon – Juryns motivering

"Med små härligt fyllda rosetter samlas blommorna i härliga buketter. Lyskraften är stor, var du den än sätter. Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp. Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp. Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa - 2017 njuter du av en blommande prinsessa."

Årets pelargon har fått sitt namn från den danska kronprinsessan Mary Ronaldson, ursprungligen från Australien.

LÄS OCKSÅ: 23 fakta alla som älskar pelargoner borde känna till

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!