Foto: Martin Cederblad

Drömmen om ett växthus – allt blir liksom härligare i ett uterum av glas!

Drömmen om ett växthus med plats för både umgänge och odling är långt ifrån ny. Ett växthus som är mer som ett uterum kallas orangeri – och här är ett exempel fullt av inspiration!
Den vedeldade ugnen blir samlingspunkten där den som vill får baka sin egen pizza

Det var på 1500-talet det blev på modet att vid Europas förnäma slott och herresäten ha en samling exotiska träd och plantor i sina parker. Så småningom började man plantera apelsin- och aprikosträden i krukor så att de gick att flytta de klimatkänsliga växterna inomhus under den kalla årstiden. De uppvärmda växthusen kom att kallas orangerier. På våren flyttades växterna ut igen för att smycka trädgårdarna – och den tomma byggnaden användes för sociala tillställningar. Idag lever ännu drömmen om orangeriet och det stora växthuset, en plats för odling och för sagolika middagar med familj och vänner i den mysiga miljön.

Växthuset sett utifrån ser inte så mycket ut för världen. Men vänta dig fin inspiration så fort vi kikar in.

Foto: Martin Cederblad
En kalkstensskiva på enkla vitmålade benbockar bildar avställningsyta med plats för alla middagstillbehör. Plåturna, Floristkompaniet. Damejeanne och jadegrön keramikburk, Walles & Walles. Plåtkanna från loppis. Foto: Martin Cederblad
Rustikt matbord, liknande tillverkas av Sika design eller Muubs. Kaféstol från Thonet. Karmstolar i metall, Tholix. Industrilampor ovan bordet. Foto: Martin Cederblad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!