Foto: Christina Kayser Onsgaard/Living inside

Drömmigt sommarhus i egna trädgården – med bädd, utekök och doftrosor!

En enkel rosenbuske växte till total blompassion för Maj-Britt Persson. Mitt i radhusträdgården tronar ett litet trädgårdshus, byggt av återvunnet material och fyllt med blommor. Och enbart avsett till lyst och glädje.

istorien om Maj-Britt Persson och hennes blommor började med en sjukskrivning. Långvarig stress fick ned henne för räkning ett tag. Men inget ont som inte har något gott med sig. Trädgårdsarbete, och framför allt rosor och pelargoner, gav henne ro och kraft att komma igen.

– Ja, det var när jag arbetade med rosorna som jag gick ner i varv. Jag njöt av dofterna och av deras skönhet.

Välkommen in! Maj-Britts trädgårdshus är byggt av gamla dörrar och fönster, återbruk när det är som bäst. Bara fasaden är ny. Klätterrosor och sommarblomster formar en frodig och doftande port kring dörrarna.
Skänken fungerar som Maj-Britts plan­teringsbord och är byggd av gamla dörrar och golvbrädor från hennes systers gård.
Rosor kräver mycket kärlek och omsorg, lyckas du, har du glädje av dem länge. ­Maj-Britt har framförallt satsat på doftande sorter. De bidrar med mycket känsla i sommarbrisen.

När Maj-Britt växte upp tillbringade hon gärna tid i sin mormors vildvuxna och charmiga trädgård med gott om perenner och vackra rosor som fick ta för sig. Mitt i sin nyvunna trädgårdslycka insåg hon att det var precis en sådan hon vill skapa – trots att hon och maken Henrik och de två barnen bor i ett radhus i danska Slagelse.

Varför inte bygga ett sommarhus i trädgården?

Lyckligtvis är bakgården stor och Maj-Britt har kunnat förverkliga alla sina trädgårdsdrömmar där. Hon har fått plats med ett litet romantiskt trädgårdshus där en rostig säng har fått bli dagbädd. Här inne finns utekök, stämningsfulla lyktor och mängder pelargoner vart du än tittar.

Mängder med ­gäster hittar hit hela sommar­säsongen, alla vill uppleva trädgårdshuset. På golvet ­ligger sten från Maj-Britts systers gård. Bordet är byggt av gamla golvbrädor från samma ställe.
Vintage­kärlen i emalj har den där sköna patinan som passar så bra i ett växthus.

– Idéerna och drömmarna har ökat i takt med att projektet vuxit fram. Först och främst ville jag ha ett litet undantag i trädgården, som skulle fungera för oss vuxna och för barnen. Ett ställe att där man kan dra sig undan mitt i ett hektiskt vardagsliv. Jag har alltid drömt om ett sommarhus – så varför inte bygga ett i trädgården så att man kan njuta av det varje dag?

En murad vägg mot grannarna bildade utgångspunkten för Maj-Britts hus. Huset är sedan utbyggt i anslutning till väggen. Varje gång hon fick en ny idé utvecklade maken Henrik den och projektet framskred smidigt.

– Jag hade en idé om att skapa flera rum här på baksidan, inte bara ett hus alltså. Jag gillar tanken på att kunna slå sig ner i olika hörn. Vi utgick från byggmaterial och saker vi har samlat på oss under åren. Återbruk känns självklart, säger Maj-Britt.

Uteköket har Maj-Britt och Henrik låtit bygga in i ett av trädgårdshusets nischer. Här finns de flesta utensilier man kan behöva så man ­slipper släpa med dem från huset.
Vackert spröjsade fönster.

Gamla fönster och slitna dörrar ger det lilla trädgårdshuset på 24 kvadratmeter det där skönt patinerade utseendet och bidrar förstås till den romantiska stämningen i trädgården. Den som är så viktig för Maj-Britt. Romantiskt är det också invändigt med rosor i vaser, rosor i vattenbad och mängder med pelargoner. För henne är det lilla huset på baksidan rena terapin.

Det är ett hus familjen njuter av från tidiga våren in i september. Sedan får det gå i vinteride och Maj-Britt, Henrik och barnen längtar varje vår som galningar efter att få öppna det igen. Som en återkommande ceremoni bärs metallsängen ut när vårsäsongen inleds. I den läser man sagor och njuter av friden i det lilla huset.

Säsongen inleds alltid med att den gamla metallsängen bärs ut i trädgårdshuset till barnens stora glädje. Det är helt magiskt att ligga här en sommarkväll och läsa Emil i Lönneberga omgiven av blommor.
Ovan: Sommar-blommor på rad – gärna olika sorters pelargoner. Och i olika sorters kärl – här får en potta i emalj agera kruka.
Maj-Britt Persson.

– Huset har gjort att vi är ute i trädgården mycket mer; vi själva, kaninen och katten riktigt myser när vi äntligen kan öppna upp det för säsongen. Och det är ett perfekt umgängesrum när vi har många gäster.

– Jag bara älskar att vara i min trädgård och klippa rosor, fixa och göra fint. Jag är ofta ute ända fram till midnatt på sommaren. Jag vet faktiskt inget bättre.

Ur Sköna hem nr 8, 2018

Arr: Rikke Graff Juel Text: Christina B Kjeldsen Foto: Christina Kayser Onsgaard/Living Inside

LÄS MER:

12 små trädgårdar som visar att storleken inte har någon betydelse

11 orangerier som förvandlats till superhärliga sällskapsrum

24 fakta alla som älskar rosor borde känna till

Svalt, luftigt, fräscht – så vill vi sova i sommar

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!