Håller din växt på att dö? Så räddar du den!

Börjar din växt se lite moloken och skrumpen ut? Ge inte upp, du kan fortfarande rädda den! Här är våra räddningstips.

1. Plantera om

Hur länge sedan var det du planterade om? Din växt kommer med högsta sannolikhet att bli mycket gladare om den får bo i frisk, näringsrik jord. Ett tips är att plantera om i en något större kruka än den du ersätter, det ger växtens rötter möjlighet att ohämmat växa och frodas.

2. Förse din växt med näring

Det kan vara viktigt att gödsla din krukväxt regelbundet. Efter en tid har växten nämligen sugit upp de viktigaste näringsämnena ur jorden i krukan och för att växten ska få den näring som den behöver, behöver jorden lite förstärkning.

3. Skapa ett individuellt växthus

En del växter mår bra av en fuktig miljö. Du kanske inte mår lika bra av en fuktig miljö, men det är fullt möjligt att ordna ett litet enskilt växthus åt din växt. Det åstadkommer du genom att placera en liten påse över din växt och låta den ligga så i cirka tre–fyra dagar.

Bildkälla

4. Läs på

Kanhända att du, all välmening till trots, dödar din växt genom övervattning eller felplacering. Det bästa du kan göra är att läsa på! Hur mycket vatten vill din växt ha? Hur mycket ljus? I många fall kan du bokstavligen läsa din växt till liv.

5. Gör dig av med småkrypen

Är din växt fläckig och svag? Det kan vara småkryp som festar på den. Du gör dig av med dem enkelt genom att spreja vatten över löven eller försiktigt torka av dem med en blöt trasa.

Bildkälla

Läs mer:

Därför är du en växtmördare - och så blir du en växtvän 

5 växter som inte dör - hur ickegröna fingrar du än har

Låt det blomma inomhus - inred med växter på nya sätt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!