Foto: ToolX

Mimosa som du köper i blomsterhandeln är förmodligen inte vad du tror

Mimosa, denna skira kvist med små gula blommor som lyser upp vilken snittbukett som helst får ett uppsving varje vår och påsk. Men, den Mimosa du köper i blomsterhandeln är egentligen inte Mimosa. Förvirrande? Vi reder ut saken.

Mimosa har fått ett ordentligt uppsving i år. Tänk ändå att det går trender i allt, även växter. Vi minns trendvarvet med ovanligt dekorativa krukväxter som Sophora prostata, Fjädersparris, Rosenskärm och just nu högaktuella, Elefantöra. För att inte tala om Eucalyptus och Tistel i snittbuketter, och nu alltså Mimosa i densamma.

Foto: ToolX

Men den med gula små bollar kvisten du får med dig från blomsterhandeln är förmodligen inte Mimosa, utan den förvillande lika Acacia.

LÄS MER: 9 blommor och växter som får dig att må bättre

Mimosa – från släkten Sensitiva

Men vi börjar med Mimosa. En äkta Mimosa kallas även ”Rör mig ej” och är mer en krukväxt än en snittblomma. Plantan blir runt 40-100 cm hög och är lättodlad i kruka.

Mimosans släktnamn är Sensitiva, och betyder ”ytterst känslig” och bottnar  i att Mimosans blad är extremt känsliga för beröring, så känsliga att de fäller ihop sig om du rör på dem.

Foto: grThirteen

Visste du att Mimosa sover om natten! När dagsljuset försvinner fäller växten spontant ihop sina gröna blad. På natten slår även blommornas kronblad ihop sig. Man antar att Mimosa gör detta för att minska värmeförlusten när det blir kallare på natten.

LÄS MER: 15 fakta alla som älskar Magnolia borde känna till

Mimosa används ofta felaktigt

Namnet Mimosa används dock ofta felaktigt inom blomsterhandeln om det snarlika Acacia-släktet. En viss sort av Acacia är näst intill identisk med Mimosa, allt från de gula små blomsterbollarna till bladverket, dock med en stor och tydlig skillnad, nämligen att Acacians gröna blad inte alls reagerar vid beröring på samma sätt som äkta Mimosa. Prova att peta på bladen nästa gång du är i blomsterhandeln för att köpa Mimosa!

Mimosa betyder "Den stora sköna själ som bor i Dig har sin grund i Din ädla, allvarsamma stolthet" med blomsterspråk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!