Några av världens vackraste trädgårdar

Bland de vackraste trädgårdarna i världen samsas skogsträdgårdar med spartanska zenträdgårdar och magnifika slottsparker.

1. Giardino di Boboli, Florens. Trädgården sträcker sig över ett stort område med grottor, stora fontäner och statyer från både antiken och renässansen.

2. Butchard garden, Victoria, Canada. En av världens största och mest besökta privata trädgårdar skapades 1904 av den kanadensiska hemmafrun Jenny Butchard.

3. Cosmic Speculation, den kosmiska trädgården. Vad är natur? Det var den brittiske designern och arkitekturkritikern Charles Jencks som ställde frågan när han skulle ta hand om familjens trädgård för ett par decennier sedan. Resultatet går att se i den vetenskapligt och filosofiskt tolkade trädgården i sydvästra Skottland strax norr om staden Dumfries.

4. Exbury trädgårdar i Southampton, Hampshire. Exbury är en skogsträdgård på 80 hektar med bland annat rhododendron, azalea och kamelia. Vacker utsikt över Beaulieu-floden.

5. Keukenhof i Holland är den största blomsterlöksparken i världen med 4,5 miljoner tulpaner och över olika 100 sorter.

6. Kirstenbosch, Sydafrika. Den botaniska trädgården ligger vid foten av Taffelberget och är känd för sina många protea-arter. Protean är Sydfrikas nationalblomma. Kirstenbosch botaniska trädgård skapades ursprungligen av imperiebyggaren Cecil Rhodes år 1895.

7. Lincoln Memorial Garden, Illinois. Trädgården representerar växtligheten i de tre delstaterna som Abraham Lincoln växte upp i, Kentucky, Indiana och Illinois. Trädgården är designad av den internationellt kände landskapsarkitekten Jens Jensen.

8. Mirabell-trädgården i Salzburg, Österrike. I den geometriskt designade trädgården, känd för sina vackra buxbomarrangemang, återfinns statyer från den grekiska mytologin av den italienska skulptören Ottavio Mosto. Ett flertal scener från The Sound of Music spelades in vid palatset, bland annat när Maria och barnen sjöng "Do-re-mi", dansade runt fontänen, och använda den stora trappan som en musikalisk skala.

9. Monets trädgård, Normandie, Frankrike. I april 1883 flyttade Claude Monet, en av våra största impressionister, med sin familj till ett hus i Giverny. Där anlade Monet den stora trädgården som han sedan målade av under resten av sitt liv. Trädgården är skapad för att följa årstidernas växlingar, och det finns alltid blommande arter.

10. Rikugien, Tokyo. Trädgården består av en liten damm, olika trädsorter och en kulle. Parken anlades mellan 1695 och 1702, och är ett typexempel från den japanska Edo-perioden.

11. Versailles trädgårdar. Slottet i Versaille ligger i utkanten av Parisförorten Versaille och är omgiven av 900 hektarmeter magnifik trädgård med fontäner, parker och dammar. Det var trädgårdsarkitekten André Le Nôtre som designade palatsets trädgård. Barockens trädgårdskonst uppkom omkring 1600-talet och bygger på symmetriska former och trädgårdarna har en harmonisk känsla. 

12. Yu Garden, Shanghai. Trädgården räknas som den vackraste och mest kända trädgården i området. Trädgården anlades redan 1559 som en privat trädgård. 1942 skadades trädgården svårt av japanska trupper, men reparerades och öppnades för allmänheten under tidigt 60-tal. Trädgården är idag ett nationellt monument. 

Foto: Hans A. Rosbach/CC-BY-SA-3.0
Foto: Hans A. Rosbach/CC-BY-SA-3.0

13. Ryoanji, Kyoto, Japan är en zenträdgård från slutet av 1400-talet och finns upptagen på Unescos världsarvslista. I trädgården finns 15 stenar varav bara 14 kan ses samtidigt oavsett från vilket håll man tittar. Det sägs att bara den som nått satori (upplysning) kan se alla 15 samtidigt.

Bildkällor: wondermondo.com, world-hotelandtourism.blogspot.com, pixdans.com, hogar.pisos.com, theculturemap.com, alisainitaly.blogspot.com, wikimedia, aljapantours.com, giverny.org, gardens.howto.get.com, seniortravel.com, tclf.org, illinoisfocus.com, coolplaces.co.uk, rspb.org.uk, worldoftravel.com, homepages.ucl.ac.uk, vachtravel.blogspot.com, anylovers2travel.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!