Så gör du finaste trädgårdsbordet – med lastpall och kakel

Det behöver inte vara svårt att få det tjusigaste bordet till trädgården. Så här lätt gör du det med en helt vanlig lastpall och kakel som du själv väljer!
Foto: Fotograf Joel Dittmer Studio Dittmer

Helt vanliga lastpallar går att använda på andra sätt än att bara lasta på. Som inredning till exempel!

Att ha lastpallar som bord är vanligt, men genom att lägga kakel på pallen ger du bordet en lite mer avancerad och lyxtouch, utan att det behöver kosta varken skjortan eller all din energi och tid.

Det som är bra med att klä just lastpallar är att de ofta har en ”jämn” storlek som passar kakelplattor perfekt. En vanlig storlek på pallarna är 80 x 120 centimeter. Det finns kakelplattor med storlek 20 x 20, vilket alltså innebär att du inte behöver beskära plattorna något. Hittar du ett kakel du vill ha men som inte matchar måtten på pallen, går det ofta bra att fråga om någon i kakelbutiken kan hjälpa till med det.

Så här går du tillväga:

1. Fixa pallar.

Lastpallar kan du köpa på till exempel Blocket. Du kan även fråga direkt på ett lager eller i butiker om de har några att skänka eller som du eller varför inte gå och fråga direkt på ett lager om de har några att skänka eller sälja billigt. Antal bestämmer du själv, beroende på hur högt du vill att bordet ska vara.

2. Fixa kakel

Kakel finns på bland annat Konradssons kakel, Kakelspecialisten, Östermalms kakelbutik, Franska kakelbutiken, Stonefactory och Höganäs. Kakelutbudet är enormt och du kan köpa små små mosaiker upp till jättestora plattor som nästan täcker en hel lastpall!

3. Lägg kaklet på pallen

Det finns två olika sätt att göra detta på. Antingen kan du lägga kakelplattorna direkt på den översta pallen, eller så kan du limma fast dem på exempelvis en tunn gipsskiva eller mdf-skiva som du kan köpa i din byggvaruaffär. Speciellt lim för kakel finns i kakelaffären. Väljer du att enbart lägga plattorna på pallarna så kan du enkelt ta bort dem eller placera om dem, ifall du, som på bilden, valt mönstrade dekorplattor.

4. Foga

Väljer du att limma fast kaklet har du även möjlighet att foga plattorna. Utbudet på fog är väldigt stort och det går att skapa häftiga effekter med hjälp av fog. Jämför till exempel vita plattor med vit fog, mot om du skulle använt turkos fog till samma vita plattor.

Fog finns att köpa där du köper byggmaterial. Det som är viktigt vid användande av fog är att du blandar precis enligt instruktionerna på påsen. Annars finns risk för ett flammigt resultat. Du stryker fogen över plattornas kanter så att den åker ner i springorna och torkar sedan av själva plattorna från fogresterna när fogen torkat till.

5. Njut

Klart! Grattis till finaste bordet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!