Underbara uteplats! I sommarens vardagsrum njuter vi i frihet utan en tanke på den vanliga vardagens måsten. Inred för latare dagar i sol och skugga.

1. Förvandla uteplatsen till uterum

Den där härligt ombonad känslan får du genom att rama in uteplatsen på olika sätt. Sätt upp en drömmig pergola med böljande gardiner, vikskärmar eller spänn ett tygtak över sommarmöblerna. Mattor som klarar uteliv är ett fantastiskt knep för att skapa rumslighet utomhus. Sisal och jute är material som hör sommaren till.

Uteplats, balkong och terass känns varmare med matta och gardiner.

Sisalmattor och en rustik pergola ramar in uteplatsen. Pergolans bjälkar gör det enkelt att få upp tyger som skyddar mot solen och ”taklampor”. Foto: Ikea

2. Skapa stämning med utelampor

Utelampor som ser ut som designlampor och infällda led-spots i terrassgolv och parasoll – det har kommit massor av snygga utelampor de sista åren. Några av dem värmer också skönt. (Aldrig mera infragrill över matbordet!) Gå loss med ljusslingor, fina lyktor och levande ljus. Det kan knappast bli för mycket.

Belysning på uteplatsen ger härlig stämning.

Strössla med ljusslingor och lyktor. Bild: Lagerhaus

3. Utemöbler som matchar huset

Plocka upp kulören på fönsterbågarna, eller kanske en grafitgrå grund? Att hämta färger från huset samlar ihop intrycket och får uteplatsen att kännas omsorgsfullt inredd. Du kan antingen lyfta fram husets själ genom att välja utemöbler som passar väl ihop med husets stil och ålder – eller bryt av helt för att få trädgårdsmöblerna att poppa fram. Vad du väljer är en smaksak.

Matcha utemöbler med husets färg och stil.

Olivträden skimrar i samma nyans som fönsterbågarna. Foto: Add Simplicity

4. Inred som du gör inne – fast ute

De flesta klassiska inredningstips funkar lika bra inomhus som utomhus. Som att balansera upp soffan med rejäla fåtöljer, eller att möblera i olika nivåer för att undvika att din uteplats känns platt. Knepet är att se till att det finns något att fästa blicken på i ögonhöjd, oavsett om du sitter eller står.

LÄS MER: Allt du behöver veta om det trendiga citronträdet – från kärna till skötsel

Soffa och fåtöljer i utemiljö.

Foto: Slettvoll

5. Funktionella utemöbler för olika behov

Ett matbord som kan göras längre för spontana middagar sommarkvällen lång ihop med alla du tycker om. En ljugarbänk där du kan möta morgonsolen med en kopp nybryggt kaffe. En vilsam plats i skuggan där du kan sjunka ner med hela traven pocketböcker. Och slumra bort. Med andra ord – se till att ha olika möbelöar som passar dina olika behov.

Solsäng, cafébord och bänk från Broste copenhagen.

Foto: Broste Copenhagen

6. Inred uteplatsen med kuddar och filtar

Bulla upp med massor av kuddar, dynor och härliga plädar att svepa om dig när temperaturen sjunker. Mjuka detaljer gör stor skillnad för mysfaktorn på uteplatsen.

Vattentåliga kuddar till uteplatsen.

Kuddar som tål ett skyfall från Chhatwal JonssonBild: Rum21

7. Glöm inte växter till uteplatsen

Ett par lummiga träd i kruka, maffiga pompom-dahlior, doftande rosmarin. Prunkande grönska på uteplatsen gör att naturen känns riktigt nära, vilket ju är precis det vi längtar efter när vi äntligen kliver ut för att njuta av sommaren.

LÄS MER: 8 planteringsbord – för en grönskande trädgård

Fina, gröna växter till uteplatsen.

De låga dagbäddarna flankas av högt stammade träd i kruka.

Sätt rätt färg på dina väggar!

  • Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg
  • 33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!
  • Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig