Så rengör du din altan effektivt och skonsamt (bästa tipset är tapetklister!)

Att tvätta altanen tar lite tid, men är så värt det. Och väljer du en varm och solig dag så är det ju bara härligt att komma ut i friska luften, eller hur? Så här rengör du din altan på bästa sätt.

Dags att börja tänka på att städa trädgården. Och har du en trädgård har du med största sannolikhet även en altan. Att rengöra altanen, om det är ett trädäck du har, med högtryckstvätt är visserligen extremt effektivt. Men en liten varning bör utfärdas: det höga trycket på vattnet kan i värsta fall flisa det mjuka furudäcket.

Tvätta altanen effektivt med tapetklister

Börja med att blanda till en mix av bland annat vatten och tapetklister så ska du se att rengöringen av din altan kommer gå som en dans! Och varför tapetklister? Jo, tapetklister binder vattnet så det inte rinner bort från altanen så fort, och blötläggningen av altanen underlättar själva rengöringen. Det är som att blötlägga disk helt enkelt, smutsen löses upp.

6 metoder för att rengöra din altan på bästa sätt

1. Är din altan extra ingrodd och smutsig? Gör en blandning av vatten, kaustiksoda och tapetklister. Häll ut över altanen och låt stå någon timme.

2. Det absolut bästa och mest skonsamma för rengöring av din altan är ett milt rengöringsmedel som grönsåpa samt en hederlig skurborste.

3. Klorin kan användas mot extra hårda fläckar.

4. Har du drabbats av mycket alger eller mögel kan det vara en bra idé att använda alg- och mögeltvätt.

5. Vill du använda högtryckstvätt, använd då de speciella munstycken som finns som tillbehör för att göra så lite åverkan på din altan som möjligt.

6. När din altan är helt ren och torr är det dags att ge den ett skyddande lager av olja. Låt altanen torka något dygn innan du går över den med oljan. Tänk på att om din altan är byggd av tryckimpregnerad furu så kommer den bli mörkare av oljan.

Kanske är du också intresserad av?

Skinande rent badrum idag – här är 11 snabba husmorstips

17 bästa sätten att rengöra ugnen (enligt våra läsare)

Städa smart – 7 ställen du kan rengöra med handsprit

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!