Så väljer du rätt parasoll (och parasollfot)

Det finns en uppsjö av parasoll, så var ska man börja leta? De flesta går efter en stil man gillar, om man har balkong eller terass. Men glöm inte bort parasollfoten, viktig om du vill att parasollet ska stå kvar i blåsten!

Välbehövlig skugga och en glad färgklick i trädgården - i sommar myser vi under ett fint parasoll.

Så här väljer du rätt parasoll i sommar

Vad gäller själva parasollet så väljer de allra flesta efter stil och smak, om parasollet ska stå på en balkong eller en stor altan. Att vi är ute efter solskydd råder inget tvivel om, men en idé är att välja en modell större än man egentligen tänkt så kan parasollet till viss del även fungera som regnskydd.

Det man bör ha i åtanke är att ett parasoll är ett stort vindfång och risken finns att det blåser bort och blir förstört. Därför är parasollfoten och dess tyngd det allra viktigaste. Dessutom finns det många parasoll med luftutsläpp, vilket gör att luften har någonstans att ta vägen istället för att fylla parasollet och dra det med sig.

Hur tung ska en parasollfot vara?

Dels beror det på hur stor diameter ditt parasoll har, och om parasollet ska gå genom ett bord. Ska det stå fritt behövs en ordentlig tyngd, ska det gå genom ett bord kan foten vara lättare.

Olika varianter

Det finns en mängd olika varianter på parasollfötter, tunga i sten eller betong och plastvarianter som fylls med vatten eller sand. Parasollfötter som fylls för att skapa tyngd har fördelen att de inte väger någonting ofyllda, dock står de där de står när de väl är fyllda.

De förstnämnda är stabila men kan vara problematiska att flytta om de väger kring 40-50 kilo. Här kan det vara en god idé att välja en variant med hjul

De vattenfyllda varianterna passar bäst till parasoll som ska gå genom ett bord då de oftast inte rymmer så många liter vatten att det blir tungt nog. 

Ikeas parasollfot Svartö fylls med sand.

Ikeas parasollfot Lökö har en vikt på drygt 40 kilo, och det bör vara någonstans där man börjar om man vill ha ett generöst parasoll på fri fot.

Parasollfot Capri, 50 kilo.

Annat att tänka på

Alla parasoll skyddar inte mot UV-strålning, men mot solljus. Vill du att ditt parasoll ska hålla sig snyggt länge bör du fundera på kvalitet och välja ett parasoll med ett material som inte bleks.

Du kanske också är intresserad av:

5 saker att tänka på om du ska köpa hammock

10 inspirerande trädäck som sätter igång sommarkänslan

Sätt färg på din uteplats – 10 roliga projekt till altan och balkong 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!