Tokig i tulpaner – varje år blommar ett hav av olika tulpansorter i denna trädgård

Höstens arbete att sätta tulpanlökar i jorden är väl värt mödan. Varje år blommar ett hav av olika tulpansorter hemma hos trädgårdsdesignern Gunilla Welin Brook. Tulpanernas form och höjd får rabatterna att lyfta – och de eleganta blomkalkarna ser ut att sväva över de andra växterna.

LÄS OCKSÅ: 21 fakta alla som älskar tulpaner borde känna till

Blekgula tulpansorten "Verona" tillsammans med "Uncle Tom".

Tulpanlökar av sorten "Purissima" på ett vackert keramikfat.

För att skapa insynsskydd har man satt upp en spaljé av armeringsmattor där rostiga metallband flätats in. I rabatten blommar iris, gul kejsarkrona, narcisser och olika tulpansorter.

LÄS OCKSÅ: 15 olika sätt att arrangera dina tulpaner

Purpurfärgad tulpansort, "Burgundy".

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt vas till dina tulpaner – topp-6-bästa tulpanvaserna

Alla rabatter är rundade så att gräsmattan får en mer spännande form. Just nu snöar det av äppelblommornas kronblad.

Den svarta tulpansorten "Queen of Night" tillsammans med "Verona" och "Hermitage", och den senblommande fyllda sorten "Uncle Tom".

Den vita tulpansorten"White Triumphator" tillsammans med narcisser, förgätmigej och myskmadra.

Framsidan av huset med tulpansorter som "Maureen", "Burgundy" och "Shirley".

5 tulpanlökar att lägga på minnet

Ballerina: Liljeblommande i orange-röda nyanser med en ljuvlig doft av liljekonvalj. Hög och elegant – fin också i vas! Kan komma tillbaka år efter år-

Queen of Night: En hög violettsvart skönhet, vacker att kombinera med röda, violetta, vita, orange tulpansorter, blå stjärnhyacint och allium.

Spring green: Elfenbensvit tulpansort med gröna band – urläcker blomning i maj-juni. Vacker i lunden med vårblommande perenner.

Verona: Som en doftande ljusgul pion blommar denna tulpansort i maj. Ljuvlig uppenbarelse, med en doft som påminner om citronsorbet.

White triumphator: Liljeblommande tulpansort i renaste vitt. Hög och så elegant! Blommar i maj-juni och kommer gärna igen. Vacker i samplantering med andra liljeblommande tulpansorter i rosa, ljust gult och mörkt violett.

På våren är den gula trävillan i Gävles villastad omringad av mängder av blommande tulpaner under ett tak av gamla trädkronor. Det är så många tulpaner att de till och med blommar utanför planket mot gatan. För Gunilla Welin Brook är höstens tulpanplantering ett sätt att leka fram nya kombinationer i färg och form, men också att investera i en framtida vår.

– Jag bara älskar tulpaner. Efter den långa, långa vintern kommer det här fantastiska jag har slitit med på hösten. Man blir så lycklig i magen av dem, förklarar Gunilla.

Olika tulpansorter i varje rabatt

I alla planteringar finns någon form av lökväxter. De tittar upp bland perenner eller marktäckare, och är ett sätt att lyfta en växtkomposition. För att få fram det rätta uttrycket använder hon sig av tulpaner i olika former. Varje höst planterar Gunilla flera tusen nya tulpanlökar.

– Tulpaner känns exklusiva. Jag kan förstå den där hysterin i Holland på 1600-talet. Tulpaner har färg och form och elegans. Vissa tulpansorter, som ’Apeldoorn’ kan vara ganska blaffiga och trista medan andra har en förbluffande skönhet.

Tulpansorter

Gunilla har flera favoriter som återkommer i nya kombinationer, år från år. Dit hör bland annat den underbart doftande liljetulpanen ’Ballerina’ med utsökt form och färgskiftningar i olika nyanser av orange.

– Sedan tycker jag mycket om den blekgula ’Verona’. En ljuvlig och lättkombinerad färg. Och så doftar den citronsorbet. Blomman är som en dubbel pion. Om ’Ballerina’ är som en balettdansös, blir ’Verona’ mer som en gräddbakelse. Andra favoriter är den sammetsvioletta ’Ronaldo’, som blommar länge, men också ’Spring Green’ och ’Très Chic’.

Plantera tulpaner

När hon planerar en tulpanrabatt tänker hon inte bara i färger utan väljer också flera sorter med olika blomningstider för att få så utdragen tulpanblomning som möjligt. Jag tänker naturligtvis också i färger, att det är olika nyanser av en färg, till exempel från ljust rosa till violett.

Ibland blandar jag bara dubbla sorter, i samma höjd, men i olika färger. Det blir ett häftigt uttryck. Eftersom Gunilla är trädgårdsdesigner blir trädgården något av en experimentverkstad för att prova olika växter och växtkombinationer. Men den är lika mycket en plats för rekreation – och en och annan trädgårdsfest.

– Njutning kan man säga att det är. Rekreation och ren njutning. Rekreation för mig är inte att sitta still i en stol. De 1 000 kvadratmetrarna ligger helt omslutna av plank och höga häckar. Härinne har Gunilla på så sätt skapat en stängd trädgård – ”Hortus Conclusus”.

Trädgården ska inte vara en scen för alla människor att betrakta.

– Den perfekta trädgården för mig personligen känns inbjudande, tillåtande och hemtrevlig. Jag vill att det ska finnas rumsindelning, struktur, klippta häckar och fasta installationer, som plank och pergolor. Att trädgården är rätt belyst är också viktigt när vi bor i ett land där det är mörkt så lång tid på året, förklarar hon. Ändå vill hon att man ska kunna kika in i trädgården, lite grann, genom titthål.

Men också att den tittar ut på gatan utanför. Utanför det insynsskydd ande planket blommar det också.

– Det började med att Gävle kommun skulle dra ner på sina lökplanteringar. Då började jag helt enkelt peta ner lökar i rabatten mot gatan, och fick en enorm respons. Numera är Gunilla trädgårdsdesigner på heltid. Hon ritar trädgårdar och planteringar åt såväl större företag som bostadsbolag och privatpersoner.

– Jag blandar ofta träd, buskar, perenner och lökväxter i mina rabatter. Och jag använder ofta växter med många värdefulla egenskaper, jag fokuserar inte bara på blomning. När tulpanerna har blommat över byter hennes egen trädgård skepnad och blir mer lågmäld. Perenner som akleja, daggkåpa, nepeta och funkia tar över. Trädgården övergår, från att ha varit ett fyrverkeri, i en lugnare och mer återhållen period, samtidigt som trädens lövverk sluter sig och tomten blir mer skuggig.

– Det känns som om den hämtar andan lite grann, och det gör jag också.

LÄS OCKSÅ: Enkla knepet – så arrangerar du dina tulpaner extra vackert

Publicerad i Sköna hem nr 5, 2016.

Text och foto: Susanna Rosén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!