Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trädgårdsdesignern förvandlade tråkig fyrkant till fyra uteplatser

Följ med hem till stylisten och trädgårdsdesignern Ulrika Grönlund. Här berättar hon med egna ord hur hon förlängde säsongen med flera månader genom att bygga fyra uteplatser i sin trädgård.

Foto: Ulrika Grönlund

Sommaren 2018 flyttade jag och min familj till ett nytt boende, ett hus från 1920-talet. Trädgården på lite över 800 kvadratmeter hade många gamla fruktträd och höga ligusterhäckar som skapade insynsskydd. Men förutom det kunde den beskrivas som en tråkig fyrkant. 

Den stora öppna ytan krävde ett större ingrepp för att få trädgården att kännas inbjudande och skön att hänga i. När vi började skissa var uteplatser och odling av såväl grönsaker som blommor det viktigaste för oss. Min sambo har en stor familj och när vi träffas och grillar kan vi vara upp mot 15 personer så ett par större matplatser var ett önskemål.

För att binda ihop rummen och skapa en harmonisk känsla målades såväl murar som orangeri i en ljusgrå kalkfärg.

En lounge att sova middag och softa i var ett annat. Att ha platser med såväl sol som skugga var också prio. På våren suktar man efter varje solstråle och då vill man sitta i solen till varje pris, men mitt i sommaren vill man gärna sitta i skuggan.

Två olika uteplatser finns på orangeriområdet. En stor matplats under tak, och till vänster en vind- och insynsskyddad plats som ramas in av muren.
Två olika uteplatser finns på orangeriområdet. En stor matplats under tak, och till vänster en vind- och insynsskyddad plats som ramas in av muren. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Uteplatsen vid muren ligger inbäddad i grönska tack vare de murade odlingsbäddarna som på sommaren fylls med blommor och grönsaker.
Uteplatsen vid muren ligger inbäddad i grönska tack vare de murade odlingsbäddarna som på sommaren fylls med blommor och grönsaker. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Inne i orangeriet växer svartkål i kruka.
Inne i orangeriet växer svartkål i kruka. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Möblerna från Tine K home är tillverkade i bambu som smälter in i de flesta miljöer. I hörnet växer en japansk lönn i kruka.
Möblerna från Tine K home är tillverkade i bambu som smälter in i de flesta miljöer. I hörnet växer en japansk lönn i kruka. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund

Högst upp på listan låg ett orangeri, som förlänger säsongen ute med flera månader. Skillnaden på ett orangeri och ett växthus är att ett orangeri har murade väggar och mindre glas och det blir inte så varmt vilket gör att man kan sitta där mitt i sommaren. Orangeriet fick två uteplatser. En stor matplats under tak där vi till och med kunde sitta i julas (med en värmefläkt igång). Och en sittplats utanför som fick rumskänsla och lä med hjälp av murar. Hit letar sig den sköna kvällssolen och på förmiddagen är det en skön plats i skuggan.

Att anlägga uteplatser nära huset är smart, då använder man dem oftare – även när man bara har tio minuter att sitta i solen med en kopp kaffe.

För att binda ihop rummen och skapa en harmonisk känsla målades såväl murar som orangeri i en ljusgrå kalkfärg. Som markbeläggning valde vi ljusgrå makadam, både ute och inne. I krukor och bäddar inne i orangeriet har vi valt en grön bas bestående av olika sorters vindruvor, trädormbunkar, hemtrevnad, olika sorters kål, kryddor och Muehlenbeckia (plättar i luften).

I orangeriet växer en gammal vinranka som Ulrika köpte på Blocket. Hemtrevnad döljer jorden i den stora tunnan och skapar mer grönska.
I orangeriet växer en gammal vinranka som Ulrika köpte på Blocket. Hemtrevnad döljer jorden i den stora tunnan och skapar mer grönska. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Vinrankor, trädormbunke, hemtrevnad och svartkål växer i orangeriet. Det rejäla bordet är från Affari och stolarna i bambu från Northbynorth.
Vinrankor, trädormbunke, hemtrevnad och svartkål växer i orangeriet. Det rejäla bordet är från Affari och stolarna i bambu från Northbynorth. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Ulrika samplanterar ofta blommor med grönsaker. Här växer olika sorters dahlior tillsammans med krondill, luktärter och jätteverbena.
Ulrika samplanterar ofta blommor med grönsaker. Här växer olika sorters dahlior tillsammans med krondill, luktärter och jätteverbena. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund

Utanför orangeriet och uteplatsen murades tre stora odlingsbäddar upp som på sommaren bäddar in platserna i lummig grönska. Här växer grönsaker och blommor sida vid sida. Dahlior och tomater samsas med grönkål, svartkål, solrosor, ringblommor, örter, jordgubbar, bönor, mangold, gurka, luktärter, zinnia, dill och indiankrasse. Varje år ändrar bäddarna karaktär växtmässigt.

I murade odlingsbäddar växer blommor och grönsaker sida vid sida. Varje år ändrar bäddarna karaktär.

Att anlägga uteplatser nära huset är smart, då man med all säkerhet kommer använda dem betydligt oftare, även när man bara har tio minuter att sitta i solen med en kopp kaffe. Å andra sidan, tycker jag, att en uteplats inte behöver användas alls, den kan ha ett estetiskt syfte, att till exempel skapa rumskänsla eller göra en tråkig hörna i trädgården mer levande och inressant och därmed bli ett härligt blickfång från en uteplats man använder ofta.

Loungen under tak används varje dag. Taket skyddar mot regn vilket gör att kuddar och dynor kan ligga kvar under hela säsongen. I krukorna växer silverpäron, Muehlenbeckia, fikon, blåregn och japansk lönn.
Loungen under tak används varje dag. Taket skyddar mot regn vilket gör att kuddar och dynor kan ligga kvar under hela säsongen. I krukorna växer silverpäron, Muehlenbeckia, fikon, blåregn och japansk lönn. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Dahliorna 'Labyrinth' och 'Jowey Winnie' i en av odlingsbäddarna.
Dahliorna 'Labyrinth' och 'Jowey Winnie' i en av odlingsbäddarna. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Utanför orangeriet odlar Ulrika örter i kruka. De gamla dörrarna hittade hon på loppis. Bordet i orangeriet köpte hon från Affari och stolarna i bambu från Northbynorth.
Utanför orangeriet odlar Ulrika örter i kruka. De gamla dörrarna hittade hon på loppis. Bordet i orangeriet köpte hon från Affari och stolarna i bambu från Northbynorth. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund
Dagbäddar, bänkar, soffbord och matstolar i bambu kommer från danska Northbynorth. Kannan på bordet är från Olsson & Jensen, och i soffan tar sig katten Bob en tupplur.
Dagbäddar, bänkar, soffbord och matstolar i bambu kommer från danska Northbynorth. Kannan på bordet är från Olsson & Jensen, och i soffan tar sig katten Bob en tupplur. Foto: Ulrika Grönlund / Ulrika Grönlund

När vi flyttade in fanns redan en upphöjd terrass vid huset med utgång från matrummet. Det var ett litet trädäck som knappt rymde ett matbord. På samma plats la vi ett nytt däck men utökade ytan till det tredubbla och i tre olika nivåer. Terrassen utanför huset fick ett tak och två stora dagbäddar. Taket gör att dynor, kuddar, brickor och ljus kan vara kvar utomhus stora delar av året, från första varma dagen i vårsolen i mars till höstens sista soldagar i oktober.

Taket gör att dynor och kuddar kan ligga ute från första varma dagen i vårsolen till höstens sista soldagar.

En trappa ner fick vi plats med en stor matplats som förbinds med terrassen via en platsbyggd bänk och en trappa. Ett stort trädäck kan lätt kännas ödsligt, det kan man lösa med växtlighet. Antingen genom att plantera i uppsågade hål, eller använda större krukor. Innan man lägger sitt däck är det bra att fundera över belysning. Vi fällde in belysning i kanten av däcket, dels för att skapa stämning men också så att man inte snubblar när de är mörkt.

Nu har vi fyra uteplatser för olika ändamål vilket gör att vi kan använda vårt trädgårdsrum maximalt under en väldigt lång period varje år!”

Att tänka på när du ska bygga en uteplats

Välj platser med omsorg

Vissa platser känns självklara att anlägga en uteplats på. Andra behöver man kanske fundera på. Ett bra tips är att sitta runt i trädgården. Känn efter var det känns härligt att vara och tänk på att anlägga uteplatser i olika väderstreck.

Tänk golv, väggar och tak – precis som inne

När du planerar dina uteplatser är det viktigt att tänka på inramningen. Ett tak kan skydda mot regn men kan lika gärna vara ett träd eller en pergola som ger lite skön skugga. Genom att rama in en uteplats med en mur, staket eller en häck skapar man såväl lä och insynsskydd som en skön och trygg känsla.

Lys upp din trädgård!

Att lysa upp sina uteplatser även när man inte är där ger ett lyft åt trädgården när man exempelvis tittar ut genom fönstret eller kommer hem från jobbet. Ny led-belysning är energieffektiv. Rätt belysning ramar in trädgården och skapar fin atmosfär.

Vilket golv passar din uteplats bäst?

Plattor är relativt lätta att underhålla med ogräsrensning mellan plattorna och eventuellt högtryckstvätt en eller två gånger per år. Ett stabilt och hållbart underlag för såväl matbord och stolar som soffor och fåtöljer.

Singel är det allra enklaste och billigaste om man bortser från att anlägga gräs. Man ska dock inte fuska med underarbetet med bärlager och markduk, då kommer ogräset växa igenom snabbt. Singeln behöver avgränsas mot exempelvis gräsmattan med rabattkanter.

Gräs är det enklaste och billigaste. Tänk på att möblerna måste flyttas varje gång gräset ska klippas.

Trädäck är enkelt att lägga och beroende på vilket trä man väljer, relativt billigt. Trädäck som grånat är vackert och smälter in fint i de flesta trädgårdsmiljöer och stilar.

Ur Sköna hem nr 6 2021

LÄS MER: Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep
LÄS MER: 8 planteringsbord – för en grönskande trädgård