Artikeln innehåller köplänkar

Uterum i glas och betong – pergola, uteplats och utekök i ljuvlig design

Ett vackert och funktionellt uterum i betong och glas. En pergola skapar ett grönt tak, och i uteköket lagas maten om sommaren. Mycket fin inspiration i detta uterum.

Ämnen i artikel:

Det var kärlek vid första ögonkastet. Maria och hennes man tyckte att vill an från 1958 kändes hemtrevlig, och läget med sjötomt var fantastiskt. Men trädgården och uteplatsen ville man omvandla och här uppstod snart ett omfattande och roligt projekt.

Utekök med stekhäll

På den stora gräsmattan drömde de om att bygga ett växthus och ett bastant utedäck där den  matlagnings-intresserade maken äntligen kunde få sitt utekök. Ett minimalistiskt uttryck med glas, rå betong och trädetaljer fanns på önskelistan. Tre måsten fanns dessutom: en riktig japansk wokbrännare, en hel stekhäll samt en stor trädgårdsgrill.

Utemöbler i betong

Utebordet i betong ritade paret och byggde tillsammans med snickare (vikt: 700 kg!) och intill väggen göts en lika bastant bänk för spis och disk.

Foto: Madeleine Söder

Familjen äter ofta middagar här, i det nya uterummet i glas och betong.

Foto: Madeleine Söder

Runt det bastanta betongbordet – som familjen själv gjutit på plats – står franska caféstolar.

Foto: Madeleine Söder

Matbordet, med köksbänk bakom, och i fonden det nybyggda orangeriet, uterummet.

Trädgård och design

Inspirerad av den kända trädgårdsarkitekten Ulla Molins gröna uterum i små trädgårdar, började Maria skissa på deras egen framtida trädgård. Strukturen utgår från en stenlagd cirkel, och här finns vattenspegel och grönska med mer blad än blommor och med inslag av bambu, gräs och buxbom. Med hjälp av trädgårdsdesignern Ulrika Sommar gick man från skiss till handling där Maria själv stod för lejonparten av det konkreta slitjobbet.

Uterum som en förlängning av huset

Sedan behövdes experthjälp för att binda ihop de olika delarna: utedäck, utekök och växthus. Arkitektbyrån Dap ritade upp deras tankar, och i stället för ett växthus tog ett uterum form, orangeriet, som en tillbyggnad av huset. Orangeriet fungerar i dag som en förlängning av sommaren. Här äter man ofta middag under vår och höst, och blir det kyligt finns golvvärme. På vintern flyttar citron och olivträden in från trädgården i väntan på vårens värme.

Foto: Madeleine Söder

Arbetsbänk och diskplats i betong och med kraftfulla dimensioner. Fransk keramik i kontrast till betongen, och på golvet Signe Persson-Melins planteringskärl Gråsippa i gjutet aluminium från Byarums bruk.

Foto: Madeleine Söder

Duka med grönt på grönt.

Skapa stilen

Fransk kaféstol med industriell känsla. Från Tolix, läs mer och köp här 

Vackert grön keramiktallrik från Gerbera. Läs mer och köp här. 

Fruktlådor i set om tre passar bra till förvaring i uteköket, läs mer och köp här

Ullpläd i grönt från Klippan. Perfekt för sommarkvällar! Läs mer och köp här

LÄS OCKSÅ: 9 fina ljuslyktor som sätter stämningen på uteplatsen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!