Foto: flowersandclassicalmusic

16 fakta alla som älskar Dahlia borde känna till

Dahlia är en perenn vars knölar kräver vinterförvaring då de ej tål frost. Den vackra Dahlian har under senare år fått ett rejält uppsving och anses inte längre vara en "tantblomma".  Visste du att Dahlians knölar är ätbara, och kom till Europa för 200 år sedan just som föda? Det och mycket mer om Dahlian får du reda på här.

Dahlia – 16 fakta om en vacker blomsterfavorit

1. Dahlia är ett växtsläkte med minst 55 000 olika namngivna sorter.

2. Dahlian härstammar från Mexico där den även är nationalblomma.

3. Dahlians knölar är ätbara och ingick i de Mexikanska indianernas föda på 1500-talet. Knölarna kokades och åts ungefär som potatis.

Foto: sobachka

LÄS OCKSÅ: 15 fakta alla som älskar magnolia borde känna till

4 Dahlia är uppkallat efter den svenske botanisten Anders Dahl. Anders Dahl var en av Carl von Linnés elever vid Uppsala universitet under 1700-talet.

5. Dahlian kom till Europa för cirka 200 år sedan, i ett primärt syfte att ätas. Dock upptäcktes att knölarna inte var så Dahlian hamnade i rabatterna istället.

6. Dahlians blomma varierar i storlek och kan vara allt från under 5 cm till 25 cm stor.

7. Dahlian blommar med en mängd olika färger utom blått – allt från vita till nästan svarta Dahlior finns. Det finns även en-, två- och flerfärgade blommor.

Foto: YURY KISIALIOU

8. På blomsterspråket betyder Dahlia: ”Mitt hjärta är städse hos Dig. Hjärtat, ej kroppen, avgör var man hör hemma”.

9. Dahlians absoluta storhetstid var under 1800-talet, men sedan något år tillbaka ökar den stadigt i popularitet igen.

10. Dahlior är inte fröäkta, så om du väljer att driva upp en Dahlia genom frö, blir inte den nya plantan identisk med ursprungsplantan.

Foto: OGphoto

11. Dahlians knölar är inte frosttåliga så varje höst måste de grävas upp och vinterförvaras, för att sättas i rabatten om våren igen.

12. Dahlians blomma klassificeras i 16 olika grupper utifrån vilken form blomman har. Allt från "Enkel",  där blomman består av en enkel ring av 8 kronblad.

Foto: mollypix

... till olika stora "boll"- och "pom-pom"-former...

Foto: flowersandclassicalmusic

... till "orkidé", "frans"- och "kaktusformer".

Foto: SharonWills

13. Dahlian blommar intensivt. Lite skötselråd: Ta bort överblommande blommor. Ta bort knoppar om du vill få färre men större blommor. Dahlian är en fantastisk snittblomma, så plocka in från dina rabatter och sätt i vas!

14. Mellan 1923 och 1932 producerade Rörstrand servisen Dahlia flintgods med vit botten och blå glasyr.

16. Det finns i princip en Dahlia för alla och de är vackra på många olika sätt. Dock anses Dahlian 'Evelyn' av vissa som världens vackraste.

Källa: wikipedia.org, weibulls.com, blomsterlandet.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!