Foto: Shutterstock

Vad gör jag med vävtapeten innan jag tapetserar om?

Jag har en hall tapetserad med en murrig vävtapet. Nu vill jag tapetsera om, hur gör man med täckning av gamla ytan, grundning, målning, tapetsering...? Inredningsexperten svarar.

Fråga

Vad gör jag med vävtapeten innan jag tapetserar om?

Jag har en hall på landet tapetserad med 70-tals murrig vävtapet. Nu vill jag göra ljusare, har hört talas om Non wowen tapet (Äntligen Hemma - TV4). Tala om för mig hur jag skall göra med ev. täckning av gamla ytan, grundning, målning, tapetsering etc.

Tack på förhand!

Bertil

Svar

Hej Bertil

Non wowen är detta århundrades smartaste uppfinning tycker jag. Det är ett formstabilt material som varken krymper eller sväller i kontakt med vatten, vilket gör att man kan tapetsera med en sådan tapet utan att överlappa skarvarna, man kan lägga dem kant i kant.

Lätt för novisen att klara av med toppbetyg. Det går lätt och snabbt att få upp då man slipper tapetbord och limkladd. Det finns både som vanliga tapeter, men också det du efterfrågar, som ersättare för bredspackling när man vill ha bort gammal glasfiberväv t.ex.

Då är det är en tjockare grundtapet som man sedan tapetserar eller målar på. Den sätts upp med vävlim direkt på väggen, kant i kant. Låt tapeten torka 24 tim innan man målar eller tapetserar vidare. Ett smidigt och enkelt sätt att göra väggarna helt släta!

Kostar lite mer än spackel, men man sparar mycket tid och slit på denna metod. Kostnaden ligger på mellan 300 och 500 kr per rulle (oftast då på 1 m bredd).

Jessica

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!