Vad har Kate Moss gemensamt med Josef Frank och en diskborste?

Supermodellen och stilikonen Kate Moss föddes 1974 och firar således 40-årsjubileum i år. Samma år lanserades en rad designklassiker, där ibland Josef Franks mustiga mönster Dixieland.

Förutom Josef Franks Dixieland, har vi hittat ytterligare 9 designklassiker från 1974.

1. Hello Kitty

Hello Kitty skapades av japanska designern Yuko Shimizu för Sanrio och sågs för första gången på en plånbok. Hello Kitty kan ses som föregångaren till hela den japanska Kawaii-kulturen. Kawaii = söt, gullig, och beskriver den typiska japanska estetiken.

2. Skopa 

Fåtöljen, som både i färg och form är typisk för 70-talet, designades för Ikea av Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind.

3. Diskborste 

A&E design, industridesignföregatet känt bland annat för sina ergonomiska och funktionella vardagsföremål, däribland diskborsten som fortfarande finns i var mans hem.

4. Dixieland 

Mönstret Dixieland ritade Josef Frank redan under 1940-talet, men det togs i tryck för första gången inför Svenskt tenns jubileumsutställning 1974.

5. Relaxer 

Verner Pantons gungstol som består av två böjda trästycken sammanfogade med spjälor, samt en sittdyna i varierande material.

6. Fruit bowl

Tapio Wirkkala, finsk konstnär och formgivare vars design har blivit internationella symboler för finsk modernism. Inte minst den vackra fruktskålen i mässing.

7. Bartoli chair

Italienska designern Carlo Bartoli designade Bartoli Chair för Kartell.

8. Bistro

Bodum är ett danskt företag som i och med lanseringen av sin första kaffebryggare Santos har inriktat sig på kaffe– och teprodukter. 1974 lanserades storsäljaren Bistro, som sedan dess sålts i över 60 miljoner exemplar.

9. PK 13

Stolen PK 13, klassisk dansk design i stål och läder.

10. Rubiks kub 

Rubiks kub, det 3-dimensionella mekaniska pusslet designat av den ungerske skulptören och arkitekten Ernő Rubik.

Läs också:

10 budord som definierar bra design

Från A till Ö – har du koll på designklassikerna?

Damernas värld 40 år och supermmodell – 19 bilder som visar Kate Moss oförglömliga resa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!