9 vanligaste inredningsmissarna du vill undvika

Här tänker vi inte på valet av möbler eller färger, utan helheten, som möblering och ljussättning i din inredning. Här är 9 små tips och tricks på hur du kan optimera ditt redan vackra hem!

Alla har vi vår personliga inredningsstil och smak, och så ska det vara. Med inredningsmissar menar vi inte valet av soffa, färg eller stil, utan kan till exempel vara soffans eller gardinens placering som skulle kunna optimeras. Vi tipsar här om det där lilla extra som kan lyfta ditt hem till nya höjder!

9 inredningsmissar du verkligen vill undvika:

1. Att övermöblera

Ett välmöblerat vardagsrum. Att använda samma träslag eller samma nyans av trä skapar ett lugn för ögat. Foto: Anne Nyblaeus

Gränsen mellan en väl avvägd möblering och den där möbeln som gör att det tippar över och blir för mycket kan ibland vara hårfin. Ett övermöblerat rum känns trångt och slukar energi. Sträva efter att skapa så mycket rymd och luft i möbleringen att det är enkelt att röra sig. Ibland kan det hjälpa att möblera om.

2. Att använda möbler som inte passar

Har du något rum du inte riktigt trivs i? Står det kanske någon möbel och skaver och inte riktigt passar in, flytta den till ett annat rum. Tänk även på hur möblerna passar rent storleksmässigt – ett stort rum kräver maffigare pjäser, medan ett mindre rum mår bättre av mindre möbler.

3. Att överdekorera

Ett sovrum med noga utvalda saker på display.

"Less is more" kan i många fall vara gångbart även i inredning. Eller åtminstone strävan efter en bra balans mellan alla vackra saker man vill omge sig med. Ta ett varv i dina rum och tänk:

– Vilka av mina saker är betydelsefulla för mig?

– Vilka av mina saker är viktiga för mig?

– Vad kan jag klara mig utan?

Stuva undan och använd säsongsvis, vissa saker kanske till och med kan säljas. Ta några varv till tills du känner dig helt klar.

4. Att bortse från belysningen

Belysningen i ett rum är A och O, både för stämningen och känslan. Du kan ha inrett ett rum till perfektion, men struntar du i betydelsen av belysning kan allt falla platt. Alla rum behöver tre sorters belysning och alla är lika viktiga för helheten: Allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Vackra lampor är dessutom dekorativt.

5. Att inte se färgvalen som en helhet

Ett kök med noga utvalda färger för känslan av helhet.

Står du inför den roliga uppgiften att inreda helt från noll, du har ett helt tomt och oinrett rum framför dig. Tänk på färgsättningen. Det finns två sätt att närma sig uppgiften. Antingen har du valt väggfärg/tapet men inte möbler och textilier. Eller tvärtom, du har en favoritmöbel, gardin eller matta i en viss färg. Ta avstamp i den färg du valt och låt resten av rummet följa samma nyanser, alternativt bryt av på något spännande sätt. Tanken är att dina färger inte ska spreta för mycket utan hålla ihop hemmet och inredningen.

6. Att vilja ha allt på en gång

Köp inte för mycket och framförallt inte allt på en gång. Din inredning mår bra av att mogna fram – är du för snabb i dina inköp är risken stor att du kommer ångra dig, vilket blir dyrare i längden. Fundera på vad du verkligen vill ha och spara sedan ihop till det.

7. Att köpa allt från samma ställe

Undvik att köpa hela möblemang från ett och samma möbelvaruhus. Ett hem att trivas i behöver personlighet och detaljer som bryter av. Det ligger trots allt något i den något slitna inredningsklyschan "vi inreder med en personlig mix av möbelvaruhus, ärvt och loppisfyndat"!

8. Att hänga gardinerna ofördelaktigt

Att inte tänka ett varv till när gardinerna ska upp är ett vanligt misstag. Det är lätt att göra som man alltid gjort. För att skapa rymd och släppa in ljus, sträva efter att sätta dina gardiner så högt upp i taket som möjligt.

9. Att möblera längst väggarna

Ett vardagsrum där kvadraten är utnyttjade till max – både på höjden och bredden. Foto: OskarFalckPhotography

Att möblera kreativt och undvika väggarna fungerar naturligtvis inte i alla rum. Men det kan vara värt att testa! Uppställt mot väggarna blir det ofta ett stort, tomt golv över och som egentligen inte används. Se i stället framför dig små mysiga öar av möbelgrupper, en liten läshörna, dricka-kaffe-efter-middagen-grupp, slapp-och mysgrupp osv. Bind ihop öarna med mattor och sideboards, vips har det hänt något i rummet!

LÄS MER: Inspiration: 11 fantastiskt mysiga vardagsrum (och vi förklarar varför!)
LÄS MER: Bli ett gardinproffs – 17 tips för vackrare gardiner att kopiera rakt av

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!