Dags att rensa? Här är 19 saker i ditt hem som du kan slänga direkt

Nya tider och ett nytt liv börjar alltid med en storrensning! Det finns saker som du behöver och så finns det saker du faktiskt kan slänga direkt. Gå igenom den här listan så kanske den kan hjälpa dig på traven när det är dags att göra en storrensning.

1. Kläder du aldrig använder

Bästa regeln att gå efter: Har du inte använt plagget på två år – ta ut det från garderoben och släng eller ge bort det. Kanske är det någon annan som kan få användning av det?

2. Gamla skor

Förutom att göra en storrensning i garderoben bör du även ta en titt i skohyllan. Det finns säkert en hel del skor som du inte använder och skulle kunna skänka, men även skor som har såpass slitna sulor att de inte går att laga – och ska gå direkt till soptunnan.

3. Gamla tidningar och magasin

Är du den som gärna sparar dina flera år gamla tidningar som du prenumererat på? Om du inte tittar i dem så kan du faktiskt bara slänga dem direkt istället för att de ska stå och samla damm.

4. Gamla mobiler och mobilladdare

Genom åren så har flera av oss hunnit beta av ett antal mobiler. Och har du kvar dem men ändå ingen användning för prylarna, skänk dem till behövande (om de fortfarande fungerar). Om inte? Släng dem. Oftast tar elektronikkedjor och mobilkedjor emot gamla telefoner och återvinner åt dig.

5. Gammalt smink

Smink, krämer och andra typer av skönhetsprodukter har faktiskt ett utgångsdatum. Mascaran borde till exempel slängas efter sex månader och ditt läppglans efter ett år. Ju mer du är och fingrar i produkterna ju mer bakterier samlas där.

6. Kantstötta tallrikar

Kantstötta tallrikar är dåligt på i alla fall två sätt. Dels ser det inte så snyggt ut, men den kantstötta ytan är också en riktig bakteriehärd.

7. Gamla kvitton och biljetter

Erkänn du har en hel del gamla kvitton, biljetter och andra papperslappar som du inte behöver längre? Släng direkt!

8. Lämna bort alla ”sentimentala” saker

Okej, du kanske inte ska slänga allt, men omvärdera det. Hur mycket prydnadssaker har du egentligen där hemma – och hur mycket av dem känner du sådär starkt för att ”Jag skulle sakna den här prylen OM den försvann”. Vet du direkt att du inte skulle sakna prylen? Släng eller ge bort. Är du osäker? Packa ner i lådor i förrådet. Har du inte tagit upp dem på två år så kanske det ändå inte betyder så mycket.

Visst finns det produkter som betyder mer. Som silverskedarna från mormor eller det ärva armbandet från farmor. Och det är självklart att du ska spara det – även om det kanske inte ens passar längre.

9. Gamla elektronikprodukter

Många har säkert köpt på sig både en och annan produkt som man tror stenhårt på – men som inte levt upp till förväntningarna (eller har gått sönder rätt så tidigt). Kanske en locktång som inte ens lyckades göra lockar eller en mixer som är alldeles för slö. Fungerar produkterna inte som de ska och garantin gått ut – lämna dem på tippen!

10. Gamla kartonger och lådor

Flera av oss har ett helt lager med kartonger och gamla lådor liggandes i förrådet ”för att det kan vara bra att ha”. Men ärligt, flera av dem tar ju bara upp en massa plats, plats dom du kunnat använda till annat.

11. Gamla sladdar du inte vet var de tillhör

Det finns alltid sladdar som ingen riktigt vet till vilken produkt de har tillhört. Kanske är det gamla laddare till någon ännu äldre kamera som du inte använt på flera år. Eller kablar som bara ligger och skräpar.

Du kan även slänga din gamla mp3-spelare som du ändå inte har någon användning av längre.

12. Utgången medicin

Längst in i medicinskåpet har du säkert ett par stycken pillerburkar där utgångsdatumet redan har passerat. Rensa ut och lämna in på närmsta apotek.

13. Reklam, post och gamla manualer

Du kan börja med att sätta upp en ”Reklam nej tack” på dörren så är halva problemet löst. Därefter tar du tag i det som redan ligger och samlas på hög. Reklamutskick, betalda räkningar och gamla dagstidningar. Rensa även bland dina gamla manualer som ligger kvar och skräpar – trots att du har slängt den där dammsugaren eller hårfönen för längesen.

14. Rensa kyl och frys

Du har köpt å dig massor av mat och frusit in, men även fryst mat har ett utgångsdatum. Gå igenom både kyl och frys – har maten gått ut så släng den direkt.

15. Gör dig av med alla extraknappar

Visst kan det vara bra att spara alla extraknappar till klädesplagg som du fortfarande använder. Men har du rensat ut plagget – släng då även knapparna. Ett annat alternativ är att lämna in på närmsta förskola, där kan de alltid ha roligt med dem!

16. Gammal färg

Har du gammal överbliven färg som bara står och tar plats i förrådet? Lämna in det på tippen. Men vet du med dig själv att du kan behöva måla en gång till – spara då detta, fast i en mindre burk som tar mindre plats.

17. Gamla påslakan, kuddar och handdukar

Det mesta har något slags utgångsdatum – så även textilier. Kuddar som korvat ihop sig, handdukar som tappat färg och gått sönder och påslakan som blivit tunna och känsliga i sömmarna. Släng – eller riv sönder dina gamla påslakan och använd som dukar att torka dina fönster med.

18. Gamla böcker

Gå igenom bokhyllan och samla ihop de böcker som du läst – och troligtvis inte kommer läsa igen. Är det något du behöver? Om inte: Sälj dem, skänk bort dem eller släng.

19. Gamla smycken

Nu menar vi inte fina gamla smycken som du ärvt av dina mor– eller farföräldrar, eller det där halsbandet du fick i studentgåva. Mer billiga smycken utan kvalitet som gått sönder, tappat färg (då de inte är äkta) eller som du inte får på dig längre. Gör dig av med det.

Bilder: iStock

 

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!