Rätt gardiner upphängda på ett vackert vis kan förändra hela rummet! För att dina gardiner ska komma helt till sin rätt finns det några tumregler som kan vara bra att ha i minnet när längderna ska hängas upp.

Med några små justeringar och bra förberedelser kan dina gardiner göra underverk för hela rummet!

7 vanliga misstag att undvika när du hänger gardiner

1. Fel mått på dina gardiner

Det första misstaget är att inte mäta ordentligt. Och det är nödvändigtvis inte fönstermåttet som ska tas, utan snarare vilken bredd och längd du vill ha på själva gardinen.

Foto: Mimou

 2. Du hänger dina gardiner för lågt (trolla fram takhöjd!)

Oftast vinner ett fönster, och hela rummet, på att inte gardinen skymmer rutorna (och ljusflödet). Höj gardinstången en bit mot taket för mer rymd. Gillar du mycket gardintyg, men har små fönster kan du passa på att trolla med gardinerna! Häng gardinerna ända uppifrån taket – det får takhöjden att upplevas så mycket högre.

inredning 70-talshus matplats runt bord stolar gardiner

Foto: Jessica Holm

3. Du hänger dina gardiner för fönstret

Samma regel som att inte hänga för lågt, gäller när det kommer till bredden. Både fönstret och rummet vinner på att öppna upp fönstret, vilket du gör om du flyttar gardinen åt sidorna. Kanske till och med helt vid sidan om fönstret?
Använd en gardinstång som går att anpassa i längd och prova hur långt ut vid sidorna av fönstret gardinen behöver komma, innan borr och skruv kommer fram. Perfekt knep om du vill ha lyxigt tunga sammetsgardiner, mörkläggningsgardiner eller andra tjockare tyger.

gardin hänga knep vid sidan om fönstret

 4. För korta gardiner

Ett par gardiner som är tänkt att vara fullängd ser ut ungefär som ett par för korta byxor – ängsliga och krympta. Gardiner ska minst nå till någon centimeter ovanför golvytan.

5. Dina gardiner fyller upp för dåligt

Nu är de flesta gardiner som finns i handeln hyfsat anpassade efter normala fönster vad gäller bredd på tyg. Men om du har ett bredare fönsterparti, köp gardiner med dubbel bredd för att undvika två små smala tarmar som hänger lite ledsamt i varsitt hörn. Finns inte gardinen i dubbel bredd kan du köpa två, skarven mellan de båda gardinerna försvinner diskret i vecken.

För smala gardiner

6. Skrynkliga gardiner

Visst lockar det att hänga upp ostrukna gardiner och tänka att de ”hänger till sig” efter några dagar, vilket de inte gör. Det är helt klart mödan värt att stryka gardinerna innan upphängning.

7. Du missar att tänka gardinstång

Det finns faktiskt ett enormt utbud av olika gardinstänger. Och ibland kan det vara upphängningen som gör hela upplevelsen. Titta på din stil och ditt rum, vilken gardinstång passar just här? Kanske en skena runt hörnet mjukar upp hela rummet?

hem mrs mighetto matplats gardinr växter stolar bord väggfärg

Foto: Jonas Gustavsson

Vackra gardiner i olika modeller

Charmiga hissardiner, gardiner med knytband eller längder med perfekta veck. Ja, vilken typ av gardin du bör välja hänger på tycke, smak och krav på funktion.

1. Hissgardin–  passar de flesta fönster

Ebba hiss gardin vit

Foto: Himla


En klassisk hissgardin är lika fin för romantisk 1700-tals-känsla som en modern rustik känsla. Hissgardinen ger solskydd då den går att hissa upp och ner. Ebba hissgardin  från svenska Himla är en klassiker som finns i olika breddar. Läs mer och köp här.

2. Knytbandslängd – lediga gardiner med knytband

knytbandslängd gardiner

Foto: Ellos


En levande och romantisk gardin som hängs upp med hjälp av knytband som knyts om gardinstången. Fin kvalitet med lite struktur från Ellos. Läs mer och köp här.

3. Veckbandslängder – perfekt för skena i taket

Mimou veckbandslängd gardin

Foto: Mimou

Veckbandslängder kan du både trä gardinstången igenom men går också utmärkt att fästa krokar i om du har en skena i taket eller på väggen. Den här gardinen från Mimou har dubbel bredd och passar både i vanliga fönster och i stora fönsterpartier. Tyget är chambrayvävt vilket ger en melerad yta. Läs mer och köp här.

4. Extra ombonat med långa sammetsgardiner

sammetsgardin
Sammetsgardiner gör rummet extra ombonat. De här har veckband och kanal och finns i flera färger och längder. Från Åhléns, läs mer och köp här 

5. Mörkläggande hotellgardin till sovrum

ellos-morklaggande-gardin
Klassisk hotellgardin från Mimou som är 290 cm bred vilket gör att den passar både i vanliga fönster och i stora fönsterpartier. Den mörkläggande gardinen blockerar 96% av allt ljus. Passar väldigt bra att matcha en skir gardin för att få en lyxig hotellkänsla i sovrummet. Läs mer och köp här 

20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.
SE ALLA HÄR!
ny kollektion från Caparol by sköna hem 2019

Foto: Martin Cederblad