Framtidens hus är här – allt annat än traditionell planlösning

Den svenska villan har mer eller mindre haft samma planlösning genom åren. Nystartade Movehome Lab vill utmana den traditionella planlösningen och skapar en villa som utgår från dagens uppkopplade behov.

Det som känns spännande och nytänkande med Movehome Lab är att samarbetet inte bara sträcker sig mellan hustillverkaren och kända arkitekter, utan även med framtidsforskare och kreatörer. Syftet är att skapa framtidens villa, anpassad efter den moderna människans levnadsvanor.

– Livet i bostaden är något annat än för 20 år sedan, men det avspeglas inte alls i dagens husmodeller på marknaden. Vi ser behov av rum för nya familjekonstellationer och umgängessätt, rum som passar med dagens sätt att leva, det är vår uppgift, säger designchef Jessica Nilsson.

Foto: anettet

Det första huset från Movehome Lab är full av nya lösningar som vänder upp och ner på den traditionella planlösningen. Bland annat väljer man att lyfta fram det som tidigare sågs som privat, som badrum och förvaring. Duschen har till exempel fått flytta ut i hallen.

– Tidigare generationer var kanske mer privata, dusch och förvaring skulle gömmas undan. Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta, säger arkitekten Erik Jarlöv.

Vidare är det traditionella vardagsrummet helt borta. Huset är mer flexibelt, med öppna rum som kan delas i flera zoner.

– Vi skapar nya utrymmen som passar för hur vi lever idag, där barnen kan hänga eller där familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger Erik Jarlöv på Urban Design som ritat den första villan i Movehome Lab, och vid köket finns en sammanhållen flexibel umgängesyta.

Movehome Labs mål är att förenkla processen med att bygga ett nytt hus. Istället för hundratals valmöjligheter erbjuds kunderna ett färdigt koncept. För ett mer personligt slutresultat finns dock ett fåtal tillval som kan adderas likt legobitar.

– Stressade människor söker något som är genomtänkt från början. Men de vill ändå ha ett personligt boende, säger Jessica Nilsson.

Om framtidens hus

Boarea: 171 kvm.

Byggarea: 195 kvm.

Trästomme, träfasad på betongplatta med golvvärme.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!