Hipp hipp hurra! I januari firar möbelvaruhuset IKEA att deras storfavorit och ikon IVAR fyller 50 år 2018. Favoritmöbeln som numera finns i oändliga kombinationer har överlevt fem årtionden och allting började 1968 ute på Ikeas varuhus i Kungens Kurva, söder om Stockholm.

Året var 1968 när en namnlös lagerhylla av barrträ placerades i möbelutställningen som fanns på Ikea i Kungens kurva, söder om Stockholm. Tidigare hade den enbart funnits på avdelningen ”marknaden” ihop med andra produkter som inte ingick i ordinarie sortimentet. Varuhusledningen gillade inte att den enkla furuhyllan placerades bland de andra produkterna, men i folkhemmet gjorde den direkt succé.

Foto: IKEA

Hyllan BOSSE (nu IVAR) på katalogomslaget 1974.

– IVAR var som möblernas jeans i förhållande till kostymhyllorna som redan visades i utställningen. Vi behövde något som speglade tidsandan och nya stilideal, och IVAR blev bärare av det. Det var en olydig handling som ledde till utveckling och succé, säger Lennart Ekmark i ett pressmeddelande, IKEA-inredaren som lyfte in IVAR i vardagsrummet och ut i rampljuset.

Foto: IKEA

IVAR får sitt nuvarande namn i IKEA-katalogen 1984.

IVAR har förändrats genom åren

IVAR har genomgått en hel del förändringar under sina 50 år i rampljuset. Kärt barn har många namn sägs det ju, och det är just var IVAR har haft. Genom åren har hyllan hetat allt från BOSSE, INGO (efter boxaren Ingemar Johansson) och UFFE.

Hyllkombinationen blomstrade på 70-talet, hade en dipp i slutet av 80-talet och slog nya försäljningsrekord på 90-talet. Idag står IVAR stark i en samtid där hållbarhet, flexibilitet och en vilja att uttrycka sig kreativt och personligt är viktiga värden kopplade till hem och inredning.

Foto: IKEA

IVAR i IKEA-katalogen 1993.

– Om jag får välja en favoritprodukt på IKEA måste jag välja IVAR. Den har en enkelhet som är positiv, och uppfyller flera kriterier för hållbarhet, både med tanke på miljö och ekonomi, säger Lennart Ekmark i pressmeddelandet.

Foto: IKEA

IVAR i IKEA-katalogen 2005.

I dag består serien IVAR av 29 olika delar som kan kombineras på otaliga sätt. Den 1 februari 2018 utökas serien dessutom med skåp och tillbehör i vitlackad metall.