Ikea tar graffitin till finrummet – släpper cool street art-kollektion

Ikea släpper en begränsad kollektion med konst skapad av en brokig grupp street art-konstnärer som skapat en lika brokig konstkollektion.

– Street art har länge betraktats som det svarta fåret i konstvärlden, säger Henrik Most, Kreativ ledare för Ikea of Sweden. I dag är street art en integrerad del av samtidens populärkultur och är också på god väg att vinna acceptans och ta sig in i konstens finrum.

De flesta av oss förknippar Ikea med funktionell och hållbar design. Ikeas projekt Ikea art event 2015 fokuserar dock inte på praktisk funktion, utan handlar istället om att väcka känslor. Det är också ett initiativ för att kunna erbjuda konst som många har råd med.

Ikea art event 2015 består av 12 unika motiv skapade för Ikea, av 15 etablareade street art konstnärer från olika delar av världen. Kollektionen släpps i en begränsad upplaga fredagen den 24 april 2015 och finns att köpa på alla Ikea varuhus i Sverige samt på ikea.se.

Här ett litet urval ur kollektionen, samt hur respektive konstnär har tänkt kring sitt verk.

1. Konstnär: Tfreak

 – Det handlar om en person som tror på sina drömmar och som inte vill ge upp sin jakt efter lyckan.

Foto: daniel wester

2. Konstnär: Nuria Mora

– Abstrakta idéer.

Foto: daniel wester

3. Konstnär: Nevercrew

– Med verket ”Message in a bottle” fortsätter vi på en väg som vi följt i flera år. Vi kallar temat för ”levande strukturer” och ser dem som modeller av levande system.

Foto: daniel wester

Konstnär: Carolina Falkholt aka Blue 

– Bilden är en utveckling av ett motiv som jag började experimentera med sommaren 2013, när jag fick chansen att jobba med en stor husgavel i Avesta.

Foto: daniel wester

5. Konstnär: John Crashmatos

 – Idén bakom bilden är vad jag har försökt göra under de senaste 20 åren, nämligen att förena graffitins energi med världen runt om mig. Bokstävernas lyriska rörelser, bildspråket, kurvorna – allt är New York City.

Foto: daniel wester

6. Konstnär: Erosie

 – Den kallas Horror Vacui vilket betyder ”rädsla för tomhet”. Det är en visuell reaktion på det ständiga överflöd av bilder som jag upplever varje dag på nätet, i reklam och bara i största allmänhet. Bilden baserar sig på väggmålningar jag gjort i en liknande stil, då jag började i ena hörnet och jobbade utåt tills alla de tomma vita väggarna var helt täckta med ett överväldigande visuellt överflöd.

Foto: daniel wester

7. Konstnär: Ekonugroho

– Jag har upplevt och läst om våld och konflikter, både hemma och i många länder runtom i världen. Jag tror att människor inte längre vet, eller vill veta, vad det innebär att vara tolerant. Figuren i min bild har en t-shirt på sig med texten ”Salty Tolerance”. Frasen är lite lustig och absurd. Jag hoppas den är konstig nog att stanna i människors medvetande, och påminna dem om att vara toleranta i alla situationer.

Foto: daniel wester

8. Konstnär: Hua Tunan

 – Nästan direkt fick jag en idé om en örn. Den representerar det mod som jag tror att många street art konstnärer besitter. Örnen är fri, färgstark och modig. Den är också ett av de traditionella kinesiska djuren.

Foto: daniel wester

Bildkälla: Ikea

Inspirerad? Läs också:

Våren är här – Ikea öppnar upp sin uteavdelning!

7 inredningsmissar du gör i ett litet rum

Se Ikeas hyllning till toaborsten och andra vardagshjältar i hemmet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!