Josef Frank dominerar i klassisk Ornässtuga i Bromma

Utvalda konstfavoriter, en rejäl dos av de allra gladaste av Josef Franks mönster, och en klassisk bas i ljusa toner.

Längs de slingrande gatorna i stadsdelen Höglandet i Bromma ligger villorna uppradade och inbäddade i grönska. Trädgårdsstadens naturanpassade stadsplanering, med rötter i England och Tyskland kring förra sekelskiftet, står sig fortfarande väldigt bra. Flera av husen är så kallade ornässtugor, det vill säga hus byggda med inspiration av Ornässtugan i Dalarna. En kopia av av 1500-talsgården byggdes upp på Världsutställningen i Paris 1867, och blev en av de viktigaste inspirationskällorna till den tidens romantiserande kring vikinga– och medeltiden.

Vardagsrum

Josef Franks design dominerar i vardagsrummet men den rutiga mattan är från Vandra rugs, där man kan beställa en egen färgkombination. Stora målningen av Hertha Hanson.

Eldstad

Eldstaden i vardagsrummet i barockinspirerad still. Idel Josef Frank-design finns i rummet: Vitrinskåpet 2077 som fungerar som ett kuriosakabinett, en Hortuskruka i klarglas, pall 647 i tyget Brazil. I nästa rum skymtar Mattias van Arkels tredimensionella målning.

Myshörna

I myshörnan i vardagsrummet står en schäslong från R.o.o.m klädd i Estrid Eriksons elefanttyg. Kudde i Josef Franks mönster Terrazzo och lampa från Bestlite. Hissgardinen är i Josef Franks mönster Brazil. Glasurna av Ann Wåhlström, bord från Meridiani. De två mindre målningarna på väggen är av Jette L Ranning.

Kök

Köket från HTH har en idealisk placering i huset, med ljusinsläpp från två håll genom de spröjsade fönstren. Bänkskivor och stänkskydd i carraramarmor.

Matplats i köket

Eero Sarinens matplatsmöblemang Tulip för Knoll, målning av Berit Melin och taklampa Octo av Seppo Koho för Secto design.

Matplats

En ljusbeige sisalmatta går från vägg till vägg i matrummet. Matbord ritat av Helene Follin. Sideboard Snow av Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund. Tavla av Anders Krisár ur sviten Chords. Taklampa Dandelion, designad av Richard Hutten för Moooi. Y-stolen av Hans Wegner, 1949.

Sovrum

I sovrummet är det softa toner som gäller. Gardintyger från Astrid och övriga tyger från Mark Alexander. Taklampa Liv av Jonas Bohlin. Sänglampor från Day. Sängbord i serien Snow, design Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund. Rosa kudde från Svenskt tenn, med Estrid Ericsons favoritcitat "A thing of beauty is a joy for ever", ur Endymion av John Keats.

Publicerad i Sköna hem nr 2, 2015.

Du kanske också är intresserad av:

Färgstark funkis i sommarhuset på Dalarö

Svenskt tenn återlanserar mönstret Dehli – redo för 80-talspastell?

Kreativ oas – hemma hos författaren Denise Rudberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor. Köp nu!