Knollsoffan – från kontorsinredning till elegant loungeklassiker

24 maj i år firade Florence Knoll sin etthundrade födelsedag. Tillsammans med makarna Ray och Charles Eames och en handfull andra formgivare är hon en portalfigur för den amerikanska efterkrigsmodernismen.

Jag designade egentligen aldrig möbler. Jag formgav för mellanrummen, det som ingen annan gjorde.

Med stilsäkra och coola kontorsinredningar – tänk Mad Men och liknande filmer och tv-serier – gav Florence Knoll moderniteten dess framgångsrika look.

Formgivare: Florence Knoll, 1954, USA. Modellen finns som 3-sits, 2-sits samt fåtölj.

Och så möblerna, däribland denna eleganta soffa, som hon ödmjukt brukade kalla för ”kött och potatis” — utfyllnad åt den betydelsefulla designen signerad Harry Bertoia, Mies van der Rohe, Isamu Noguchi och Eero Saarinen. 

Hon utvecklade tidigt ett intresse för arkitektur och studerade på berömda Cranbrook Academy of Art. Innan dess hade hon lärt känna finska arkitekten Eliel Saarinen som skulle bli hennes lärare, och när hon följde med familjen på semester till Finland blev hon en nära vän till sonen Eero.

Florence Knoll, formgivare.

1940 anställdes Florence som den första arkitekten på Mies van der Rohes kontor där hon fick ägna sig åt inredning, något de manliga kollegorna försummade. Några år senare gifte hon sig med Hans Knoll, som på 30-talet emigrerat från Tyskland och med vilken hon nu startade Knoll Associates.

Företaget fick snabbt framgång med möbler av de ovan nämnda formgivarna samt – inte minst – med inredningar från den avdelning, The Planning Unit, som Florence Knoll sjösatt 1946. IBM:s, GM:s och CBS huvudkontor fanns på uppdragslistan.

Hennes geometriska, tidlösa Lounge-kollektion med fåtölj och soffa kan ses som en hyllning till den Bauhaus-estetik hon insöp från sin mentor Mies van der Rohe. 

Med anledning av Florences 100-årsdag kommer flera av hennes möbler att relanseras under året.

Av: Dan Gordan

Lär dig göra en moodboard

I Sköna hems kurs Digitala moodboards på nätet får du:

• Tillgång till tusentals inspirerande bilder.

• Lära dig hur programmet Keynote kan hjälpa dig i inredningen.

• Inredaren Hildur Blad ger dig dina bästa tips!

Välkommen till Sköna hems webbkurs!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!