Nu satsar Ikea på fotokonst – vill göra konst tillgängligt för alla

I april lanserar Ikea fotokonst skapad av 11 samtida konstnärer från olika delar av världen. Den nya konsten kommer att säljas i begränsad upplaga.

– Ikea Art Event handlar om att göra konst tillgänglig för många människor. Vi vill göra det möjligt att inreda ett hem med konst som ett naturligt inslag – och vi vill att konstverken ska vara både unika och prisvärda, säger Henrik Most som är kreativ ledare på Ikea.

Kollektionen spänner från det abstrakta till det figurativa. Meningen är att den ska spegla mångfalden hos samtida fotokonst.

– Det innebär att konsten har potential att nå en bred publik. Genom att berätta historier som många kan identifiera sig med, genom att vara personlig, visar fotokonst att konst är till för alla, säger Henrik Mos.

Fotokonstnärerna är Mandy Baker, Mathieu César, Bobby Doherty, Nathalia Edenmont, Jill Greenberg, Annika von Hausswolff, Tanya Long, Chad Moore, Bára Prášilová, Rankin och Robin som alla har sitt utpräglade uttryckssätt.

Åtta månader av fjärilsvingar

Bára Prášilová är en fotograf som älskar att bygga sin egen rekvisita. Kjolen på bilden som ingår i Ikeas kollektion har hon tillverkat själv av ståltråd och ned till varje prick. Den tjeckiska konstnären säger att ”Målet med bilden är att visa kvinnlig vildhet – på ett glatt och soligt sätt.”

Nathalia Edenmont tar byggandet av ett fotokonst steget längre. Det tog henne nästan åtta månader att göra collaget Force of Nature, som hon skapade genom att placera fjärilsvingar invid varandra och fotografera med storformatskamera. Hennes motsats bland skaparna av fotokollektionen kan vara Chad Moore som helst fångar en känsla eller ett skeende i stunden, allra helst i New York.

Foto: Monika Lundholm

Bára Prášilová

Foto: Monika Lundholm

Nathalia Edemont

Fingrar av stål av Mathieu César

Foto: Monika Lundholm

Rankin

Bildkälla: Ikea 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!