7 åtrådda inredningsdetaljer vi aldrig kommer glömma

Vad är det som gör att vissa inredningsdetaljer blir så hett åtrådda? Och vem är det som sätter trenden egentligen? Sociala medier och bloggare har definitivt ett finger med i spelet när det kommer till att sprida trender. Men varför just dessa 7 inredningsdetaljer blivit så extremt hypade kan man bara spekulera i.

1. 

Daggvasen

Foto: Svenskt tenn

Troligtvis finns det ingen annan inredningspryl någonsin som skapat ett sådant habegär som Carina Seth Anderssons vas, Dagg för Svenskt tenn. Rätta mig gärna om jag har fel. Vasen lanserades redan 2009, men sedan början av 2012 har den synts flitigt i både slott och koja. Men varför just Dagg-vasen kan man ju undra? Kan det helt enkelt vara så att detta är formfulländad perfektion? Att vi aldrig sett något liknande? Att äger man bara en Dagg så behöver man inget mer? Men med ett prisläge en bra bit över gränsen för vad som egentligen borde vara rimligt att ägna en vas, stannar den som en dröm hos de allra flesta. Och att drömmar lever starkt och länge är känt sedan länge.

2. 

Ananas

2012 hade precis slagit över till 2013 och plötsligt ville alla ha en ananas i mässing. Inredningsintresserade i framkant och med två fingrar högt i luften fyndade sina mässingsfrukter på resor, i antikaffärer och i arvegodsgömmor. Den mest åtråvärda ananasen var en vintage ishink i original, använd och i patinerad mässing. Vi andra skrollade Instagram, flämtade av avundsjuka och inväntade massproduktionen som inte lät vänta på sig. Mycket snart stod en i blänkande ananas i mässing i var mans hem.

3. 

Ghost-soffan

Här är soffans motsvarighet till Dagg-vasens popularitet. Det finns nog ingen annan soffa genom tiderna som skapat ett så unisont begär i inredningskretsar som den vita, av Paola Navone för Gervasoni designade boxiga soffan, Ghost. Under 2012 skedde ett paradigmskifte i vardagsrumsvärlden, ett skifte som mycket tydligt gick mot distingta raka soff-linjer och skrynkliga vita linnetyg. Ghost-soffan passade även på att starta en stark linnevåg i landet. Skrynkligt linne var och är fortfarande grejen, speciellt när det kommer till sängkläder.

4. 

Koraller

Foto: Anna Malmberg

Just precis när ananas-vågen började mattas av något i slutet av 2013 dök korallen upp som för att upprätthålla någon slags ordning i stilleben-leden. En inte helt okontroversiell inredningsdetalj dock, då en äkta korall är helt fridlyst och inte ens får plockas upp död, torr och uppspolad från någon exotisk strand. Men inrdningsintresserade måste få vad inredningsintresserade vill ha, så konstgjorda massupplagor blev svaret på korallsuget.

5. 

Trähanden

Bakom trähanden står danska tvåmansföretaget Hay, ett designföretag grundat så sent som 2002 och som specialiserat sig på stilrena möbler och inredningsdetaljer med avstamp i 50- och 60-talet. En av deras mest kända produkter är den trärena näven i tre olika storlekar som fortfarande syns flitigt i inredningsmagasin, på Instagram och Pinterest.

6. 

Beni Ourain-mattan

Foto: Stephan Muehlau

Mattan vars benämning vi nästan inte kan uttala, Beni Ourain började smyga sig in i hemmen redan i början av 2012, och 2013 var trenden ett faktum. Denna yvigt handknutna matta för åtskilliga tusenlappar, som enligt vissa luktar skunk, eller snarare får (dock ett mått på dess äkthet) blev själva sinnebilden för ett stilfullt och trendriktigt hem. Den enkelt eleganta antika mattan är handknuten sedan minst 100 år tillbaka av det marockanska folkslaget Beni Ourain (därav namnet), och varje matta är unik i sitt slag. Mattans ljusa färgskala och lågmälda formspråk, tillsammans med känslan att äga något unikt och inte massproducerat kan möjligtvis ha något med dess populariteten att göra. Sedan att den på ett tidigt stadium dök upp i prominenta hem som hos Filippa K med fler, gjorde definitivt sitt till.

7. 

Glaskupan

Foto: HannahLemholt

En vacker dag, oklart exakt när, så var det någon som kom på att det mesta blir lite tjusigare om det stoppas under en glaskupa. Vi var många som höll med om det, och vurmen var i rullning. 2015 blev således året då vi stoppade allt från chokladhus till eucalyptuskvistar under glas och världen blev som lite härligare att befinna sig i.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!