Designklassiker: Ovalia

Inspirerad av Åskbollen samt en oljebehållare kom svenska Henrik Thor-Larsen fram till den kultiga äggformade fåtöljen.

Designer: Henrik Thor-Larsen.

När: 1965.

Ursprungsland: Sverige

 

Danskfödde Henrik Thor-Larsen var utbildad i grafisk design när han vid mitten av 50-talet kom till Sverige. Efter att stolarna i hans självbyggda sportbil på ett Porschechassi uppmärksammats  av Saab fick han uppdraget att rita och tillverka stolarna till nya Saab Sonett.

Formen och idén att krypa in i en fåtölj kom säkert från den några år tidigare prestenterade Åskbollen, i design av Eero Arnio. Äggformen härstammade dock från den oljebehållare som den innovative Thor-Larsen skapat, en behållare som var tänkt att stå skulptur i trädgården, men som dessvärre rostade. Prototypen gav form åt fåtöljen som senare också försågs med två högtalare och invändig belysning.

Fåtöljen hade ett skal av glasfiberarmerad polyetenplast, blanklackerad i en mängd färger, och var invändigt klädd med skumplast och plyschtyg.

Premiärvisningen på Skandinaviska möbelmässan i Malmö blev en succé, med Tom Jones strömmande ur högtalarna. 100 fåtöljer såldes direkt till Tyskland och en agent i USA beställde 500 fåtöljer. De sålde så bra att agenten kopierade fåtöljen och startade egen tillverkning: någon patent eller mönsterskydd hade Thor-Larsen inte haft pengar till.

Sannolikt var det någon av dessa kopior som regissören Barry Sonnenfeld runt millennieskiftet lät Will Smith och Tommy Lee Jones använda i filmen Men in black I & II. Något den förvånade Thor-Larsen blev varse och så småningom  lyckades få filmbolaget att ersätta honom för.

De pengarna gjorde det möjligt att återuppta en liten produktion – Ovalia hade inte tillverkats sedan 1978 – och på möbelmässan 2005 kunde en nöjd formgivare relansera sitt moderna ägg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!