Designklassiker: Book

Sedan Titti Fabianis minimalistiska designklassiker Book lanserades 1972 har den kopierats många gånger om.

Designer: Titti Fabiani.

När: 1970.

Ursprungsland: Italien.

 

Att en världsberömd designer stannar upp och berömmer din prototyp är väl det bästa som kan hända en ung formgivare. Just det fick Titti Fabiani vara med om på möbelmässan i Milano 1970. Men den italienske nestorn Achille Castiglioni stannade inte bara till och tittade på Book. Han synade den, öppnade dörrarna och gick sedan sin väg. Men kom tillbaka, tittade en gång till, kände med handen på skåpet, gratulerade henne och beställde slutligen hyllan till sitt hem.

Titti Fabiani var 30 år när hon fick sitt stora genombrott. I tidskriften Abitare presenterades Book i en stor artikel som "en bokhylla för idag, i morgon och för alltid". Och det var harmonin i proportionerna, den strikt geometriska formen och de glasade dörrarnas exklusivitet (också praktiskt när böcker och ting inte behöver samla damm) som slog an. Men i lika hög grad det minimalistiskt enkla. En kub, ingenting mer. Här fanns en rak linje ned till Bauhaus geometriska värld. För den som också ville använda sin bokhylla som vitrinskåp för vackra saker, blev Book perfekt.

Ideal form team blev namnet på företaget som startades för att producera den nya hyllan, och 1972 var leveranserna igång. Företaget lever än idag i huvudsak på Book, men har under åren även haft en rad andra formgivare knutna till sig.

Några år senare 1978, hade Book landat i New York och dominerade förstasidan i New York Times designsektion. Woody Allen som förberedde filmningen av Manhattan, ville att hans huvudkaraktärs lägenhet skulle inredas med den mest intellektuella och typiska Manhattanmöbeln som fanns. Han beställde en stor vit Bookvägg.

Hyllan skulle dyka upp i fler filmer och det följde mängder av bokyllor uppbyggda på den enkla formen. De flesta utan glasdörrar, och oftast bastantare än den faktiskt ganska nätta Bookhyllan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!