Vårda din orientmatta!

Experterna tipsar om orientmattor - vad man ska vara uppmärksam på vid inköpen till skötsel.

Experternas bästa tips:

Anette Granlund, Bukowskis orientmatteexpert och ordförande i orientmattsällskapet Paziryk:
• Köp bara det du själv vill bo och leva med! Tro inte att du kan sälja och tjäna pengar på mattan du köpt på semesterresan. Fynd görs bara av experter.
• Tro aldrig på före-priser!
• Välj alltid en auktoriserad matthandlare.

Ingemar Albertsson, kelimexpert och ägare av Hali:
• Viktigare än allt annat – färgen!
• Nöj dig inte med öppet köp. Låna hem tio mattor, från flera matthandlare. Räkna ut kvadratmeterpriset – kvalitet och pris följer alltid varandra.


Bo Nestrell, Stockholms Handelskammares värderingsman och ägare av Nestrells Orientmattor:
• En ny bruksmatta ska kännas stadig. Bara hos en äldre matta kan man acceptera att den är sladdrig.
• Mattan får inte vara för sned. Mät att den är lika bred i båda ändar och lika lång. Avvikelser på några få centimeter är acceptabelt.
• Ullen ska kännas fet och se lite glansig ut, inte torr och tråkig.
• Vik mattan och se att det är samma färg i luggens topp och botten. Skiljer färgen är mattan förmodligen för hårt tvättad eller blekt i starkt solsken.

Fakta

Gammal är yngst
Antik = minst 100 år.
Semiantik = minst 50 år
Old = minst 25 år (i realiteten allt från 1 år i lager till 30 år och begagnad)

Håll efter förfallet!
Kanter och fransar är det som tar mest stryk på en orientmatta. Den händige kan med rätt material laga många skavanker själv. Men det finns också professionell kunskap att tillgå. Flera matthandlare har den och Orientaliska Mattateljén är specialiserad på att laga hål, göra stoppsömmar, nya langetteringar och alla slags reparationer.

Fläckar
Många fläckar kan man få bort med kallt vatten, men ta aldrig varmt vatten på en ullmatta. Sitter fläcken kvar är nästa steg att försöka med kallt vatten samt lite tvål på en mjuk borste. Borsta i fiberriktningen. Tredje steget är att uppsöka en auktoriserad mattvättare, som också kan konsten att få lystern åter i mattan. Men undvik den vanliga kemtvätten – risken är överhängande att din matta kommer tillbaka i ett tristare tillstånd än du lämnade in den i.

Flera knuttyper
Handknutna orientmattor kan ha två olika knuttyper, den persiska och den turkiska som också förekommer i ryor. Båda knutarna är lika starka. Knutarna varierar i storlek, från cirka 30 000 till över en miljon per kvadratmeter. Kvalitet och därmed pris på nya mattor avgörs av knuttäthet, materialval och ornamentik. Slätvävda mator har ingen lugg och det finns två typer: kelim som ser likadan ut på båda sidor och sumakh som har lösa trådar på undersidan.