Vardagsrum med vinklar och vrår

Vardagsrummet i nyinköpta villan är rymligt men har en del knepiga vinklar. Här visar arkitekt Anna Montagut hur rummet kan disponeras för både umgänge, tevetittande och avkoppling.

Fråga

Vi – jag 29 år och min man 31 år – flyttar snart från en liten lägenhet till vårt första hus, byggt 2007, och är väldigt uppspelta, men ingen av oss är jättebra på inredning och vi vänder oss därför till dig. Vi har problem med att få fram en bra lösning vad gäller möblering av vardagsrummet.

Vi vill få plats med ett matsalsbord för 8–10 personer, två soffor (3 + 3 eller 3 + 2), tevebänk, 40-tums platt-tv samt eventuellt en fåtölj. På grund av diverse vinklar, vrår, fönster och dörrar så får vi inte riktigt till det. Vad du tror är den bästa lösningen? 
Åza Solomon

Svar

Jag har försökt att sätta ihop något roligt och fräscht med en blandning av färger och material som jag tycker passar ett ungt par. Man ska bli glad när man kommer in i rummet, av de ljusa och levande färgerna. Det ska vara ett rum med en positiv känsla, där man kan trivas. Möbleringen kan delas in i tre delar: soffgruppen, matsalen och en mer kontemplativ del i hörnet vid fönstret.

Möblerna kan ni naturligtvis välja utifrån vad ni gillar, men jag vill ge er några exempel och några mått, så att ni får en uppfattning om hur stora de bör vara. Det är viktigt att allt ryms. Sofforna som jag ritat in på bilden är båda 2 meter långa och 90 cm djupa. Fåtöljen som hänger från taket heter Bubble, design av Eero Arnio. Eftersom den är gjord av transparent plast är det inga problem med att den hänger vid fönstret, ­ljuset kommer in i rummet ändå. Den är ungefär 90 cm i diameter. 

Bakom en av sofforna kan ni ha en låg bokhylla för böcker, tidningar och småsaker. Till matbord har jag valt en klassiker, Bruno Mathssons Superellips, som är 1 x 1,7 meter, kring det ryms många. Och över bordet skulle Caboche pendellampa från Foscarini passa bra. Också den är transparent, av glas, och ger ett luftigt intryck. 

Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!