Veckans spaning: Beni Ourain–mattor

Beni Ourain-mattan har legat och bubblat som ett "måste-ha-objekt" i olika inredningsbloggar sedan årsskiftet.

Spaningen kring Beni Ourain-mattorna (även med stavning Beni Ouarain) är i sig ingen direkt nyhet. Mattan har legat och bidat sin tid sedan åtminstone årsskiftet då den började dyka upp i olika inredningsbloggar. Inte minst representerad i Filippa Ks ombloggade våning.

Men nu börjar det hetta till lite kring mattan igen. Trendenser har återigen lyft det ombloggade FilippaK-hemmet, och noterar än en gång Beni Ourain-mattan i vardagsrummet.

Och visst är de otroligt dekorativa i all sin enkelhet. En klassisk Beni Ourain bygger på ett rutmönster med fina svarta linjer på en ljust cremefärgad botten. Mattorna tillverkas i området kring Atlasbergen som sträcker sig över Marocko, Algeriet och Tunisien.

Ben Ourain-mattor är relativt lösa i strukturen, vilken kan ha sin förklaring i att mattorna ursprungligen inte tillverkades för att ligga på golvet som dekroation, utan snarare för att värma sig med under natten.

De tidigare daterade Ben Ourain-mattorna var ofta mycket rikligare mönstrade än de under den senare perioden.

Beni Ourain ligger definitivt i luften, så mycket att vi förmodligen inte behöver vänta särskilt länge på mycket snarlikt mönstrade mattor från stora möbelkedjor.

Kika in på Pinterest för Ben Ourain-kavalkad!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!