Beni Ourain-mattan har legat och bubblat som ett "måste-ha-objekt" i olika inredningsbloggar sedan årsskiftet.

Spaningen kring Beni Ourain-mattorna (även med stavning Beni Ouarain) är i sig ingen direkt nyhet. Mattan har legat och bidat sin tid sedan åtminstone årsskiftet då den började dyka upp i olika inredningsbloggar. Inte minst representerad i Filippa Ks ombloggade våning.

 

Men nu börjar det hetta till lite kring mattan igen. Trendenser har återigen lyft det ombloggade FilippaK-hemmet, och noterar än en gång Beni Ourain-mattan i vardagsrummet.

Och visst är de otroligt dekorativa i all sin enkelhet. En klassisk Beni Ourain bygger på ett rutmönster med fina svarta linjer på en ljust cremefärgad botten. Mattorna tillverkas i området kring Atlasbergen som sträcker sig över Marocko, Algeriet och Tunisien.

Ben Ourain-mattor är relativt lösa i strukturen, vilken kan ha sin förklaring i att mattorna ursprungligen inte tillverkades för att ligga på golvet som dekroation, utan snarare för att värma sig med under natten.

De tidigare daterade Ben Ourain-mattorna var ofta mycket rikligare mönstrade än de under den senare perioden.

Beni Ourain ligger definitivt i luften, så mycket att vi förmodligen inte behöver vänta särskilt länge på mycket snarlikt mönstrade mattor från stora möbelkedjor.

Kika in på Pinterest för Ben Ourain-kavalkad!