Vilken färg passar till våra möbler?

Hur ger jag vårt sovrum en varm, lyxig känsla? Jag vill göra om med nya tapeter och färg, me helst behålla mitt överkast.

Fråga

Hej Jessica.

Jag har planer på att måla/tapetsera i vårt sovrum, men har svårt att bestämma mig för vilken eller vilka färger som bäst passar ihop med våra möbler.

Mycket i sovrummet hade redan inhandlats innan maken och jag gifte oss och jag har hittills endast försökt att komplettera inredningen på bästa möjliga sätt.

Rummets form: Står man vid sovrumsdörren och blickar in i rummet har man en säng (Ikea, Malm) som vetter mot motsatt vägg, två sängbord på vardera sida om sängen (Malm), fönster i mitten av högra väggen, en lång byrå (dubbelbyrå-versionen i Malm-serien). På samma vägg som dörren (dvs. på högra sidan om man står i dörröppningen och tittar in) finns garderober som nästan täcker hela väggen, utgör kanske 5 m totalt, där den ena skjutdörren är en spegel. Alla möbler är i ekfanér. Golvet är i björk. Spegeln är mittemot fönstret och reflekterar ljus. På byrån och sängborden ligger glasskivor i mörkgrått.

Jag har ett överkast med breda ränder i silver, svart och ljusbruna toner (som jag gärna vill fortsätta använda ett längre tag). Lampskärmen (som jag inte är vidare förtjust i) och gardinerna är i svart mönstrat sammet.

Jag vill gärna ha en fondvägg bakom sängen (blir alltså det första man ser när man kliver in). Mina tankar spinner lite kring Alcro färger såsom Lin, Mullvad, Silverpil...med andra ord ljusgrå/lila toner, men jag vill inte riskera att det blir alltför mörkt i rummet. Jag vill att det ska kännas mysigt och elegant, speciellt när jag köper in tvåsängbords lampor.

Det jag undrar är:

• Bör jag ha mönstrad fondvägg (och då syftar jag på stora mönster)?

• Får jag ha ett mönstrat sängöverkast om jag satsar på en mönstrad fondvägg?

• Vilka färger passar bäst till ekmöbler, svart, silvrigt och ljusbrunt?

Jag vore extremt tacksam om du kan ge mig lite råd.

Elina

Svar

Hej Elina

Det låter som du ska komplettera ditt rum med lite mer färg för att göra rummet lite lyxigare och mer ombonat. Jag tycker att mjuka basfärger passar perfekt till era ekmöbler och det är ju dessutom toner som du redan har i överkastet.

Antingen målar man väggarna i rummet i en mjuk baston som t.ex. Alcros silverpil, men jag tror att det kan kännas lite för svalt, jag ser hellre att ni sätter ett mönster på väggen bakom sängen för att ge rummet lite karaktär och måla resterande sovrumsväggarna i en matchande ljus ton.

Titta på Boråstapeters nya kollektion Falsterbo. I den finns en rätt enfärgad tapet med lite större syrener på som jag tror skulle fungera utmärkt för att mjuka upp rummets fyrkantiga former och plocka in en tredje färg, grönt som komplement. Annars är det risk att rummet känns lite svalt och platt i färgsättningen.

Överkastet fungerar fortfarande fint till. Måla resten av väggarna i en ljus varmt grå ton NCS 1502-Y.

Jessica

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!