Foto: Peter Erlandsson

Vilken vit nyans ska vi välja till våra väggar?

Fråga

Vilken vit nyans ska vi välja till väggar?

Jag och min sambo håller på att färgstätta vår nybyggda radhuslägenhet och färgskalan kommer genomgående att bli vit, med färgerna brun-beige och grå som får dominera i olika rum. Golvet kommer att bli i valnöt i alla rum förutom i tamburen där vi sätter in ett mörkgrått klinkergolv. I alla rum vill vi ha vita väggar plus en tapetserad fondvägg. Men vilken vit nyans skall vi välja? Funderar på antingen S 0500-N eller S 0502-Y. Vill varken att färgen skall bli för kall eller för ”gräddgul”.

Vårt kök kommer att få vita glansiga luckor, och största delen av våra möbler är i björk med textilier i vitt.

Annika

Svar

Hej Annika

Ja, det här med vita nyanser är alltid en stor fråga. Jag tycker NCS 0500-n som är en vit med rent grått i alltid har en tendens att dra mot det blåa hållet och ger därför en kall nyans. Ncs 0502-y som kallas för tonad vit är en vit som är äggskalsvit, den har både gult och grått i sig som gör att den blir varmare, det är den vanligaste vita färgen som finns på dom flesta väggar, köksluckor, möbler, snickerier vi ser runtomkring oss. Eftersom du är inne på en varm skala genomgående så tycker jag absolut att du ska välja den mjukare tonade vita NCS 0502-y. Särskilt också för att era snickerier och era köksluckor med stor sannolikhet har den vita nyansen.

Jessica

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!