Vinkällare för umgänge

Den nyköpta villan ska få en tillbyggnad med vin­källare, kontor och allrum som också ska fungera för representation. Vår arkitekt hämtar inspiration från spanska vinbodegor.

Fråga

Vi har nyligen köpt hus och planerar att bygga ut. I och med att jag jobbar med import av vin så är min önskan att inreda en vinkällare i huset. Utrymmet är 2  x 4, 4 meter och jag skulle gärna vilja exponera en del av vin­källaren mot vårt nya allrum. Har du några tips? 

Svar

Det har varit väldigt roligt att arbeta med den här frågan. Jag hoppas verkligen att du gillar förslaget. Om jag har förstått det hela rätt kommer ni att bygga till den delen av huset där vinkällaren ska vara. Jag tycker att ni ska satsa på en gemensam entré till 

arbets/allrummet och vinkällaren. Det är bra om båda rummen fungerar som en enhet med olika delar. Jag tycker att ni ska göra vinkällardelen större. Mellan vinkällaren och allrummet ska det vara en stor öppning, tycker jag. Den förstärker det visuella intrycket och underlättar kontakten mellan de båda rummen. En skjutdörr är bra när ni vill kunna stänga till om vinkällaren.

Vinkällardelen består av två enheter: vinförrådet som är kallt och mörkt och där vinet lagras, samt en vinprovningsavdelning. På restauranger på kontinenten finns ofta ett glasparti framför vinhyllorna i stället för en tät vägg, för att visa upp vinerna. Det är en elegant lösning, som samtidigt fyller en funktion. 

Allrummet ska också fungera som arbetsrum. Det är väldigt trevligt att kunna ta emot kunder hemma, visa viner och prova dem, och prata i lugn och ro. Eller så kanske ni bjuder in vänner till middag och då kan ni prova viner där, och efter middagen flytta till soffan för att njuta av ett dessertvin. Därför bör båda rummen fungera som en enhet och inredas så att de blir både bekväma och representativa.

Färger, material och belysning har jag fått inspiration till från olika vinkällare jag har besökt, däribland flera spanska. Lösningen är mycket enkel: Ni kan använda samma träslag, fanerad mahogny exempelvis, till skjutdörren, bordet, sittbänkarna och hyllorna. Väggarna kan målas i någon mörk vinfärg. Jag föreslår att ni sänker en begränsad yta av taket i vinprovningsdelen och målar den mörkt grå. Ovanför nedsänkningen kan ni då gömma lysrörsarmaturer, så att rummet blir upplyst utan att vinerna förstörs. Vid det  stora bordet föreslår jag en modernt designad taklampa.                                            
Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!