Att inreda med växter är ett enkelt sätt att göra ett rum mer levande. För de större ytorna är ett inomhusplantor ett härligt alternativ. Här är 8 riktigt snygga plantor att ha inomhus och tips på hur du ska sköta dem.

1. Monstera deliciosa

Monstera deliciosa är en lättskött växt som inte behöver direkt solljus och kan vattnas lite då och då.

Stora växter att ha inomhus.

Bild: Pinterest

2. Förmakspalm – Howea forsteriana

Förmakspalmen är tålig och kan bli riktigt gammal. Plantera den i en hög kruka och vattna rikligt. Låt jorden sedan torka innan nästa vattning.

Stora växter att ha inomhus.

3. Fönsterfikus – Ficus elastica

Fönsterfikusen, Rubber plant, kan bli väldigt stor om den sköts på rätt sätt. Duscha bladen  ofta och tänk på att vintern är viloperiod för fikusen. Om växten flyttas under denna period kan den tappa sina blad.

Stora växter att ha inomhus.

4. Strandkastanj – Pachira aquatica

Strandkastanjen, ibland även kallad ”Money Bonsai tree”, kan stå ljust till halvskuggigt. Det är en elegant växt med flätad stam.

Stora växter att ha inomhus.

Bild: Pinterest

5. Fiolfikus

I rum som inte har så stort ljusinsläpp passar en fikus. Det finns många olika varianter men just nu är den storbladade varianten fiolfikus är fortsatt väldigt trendig.

Stora växter att ha inomhus.

6. Paraplyaralia –Schefflera arboricola

Paraplyaralia, eller Paraplyträd som det ofta kallas, kan både stå ljust och i halvskugga. Trädet växer relativt snabbt och kan i vilt tillstånd bli upp till fyra meter hög, men som tur är inte lika stor inomhus i kruka.

Stora växter att ha inomhus.

7. Kaktus och Euphorbia

Kaktus och Euphorbia har båda taggar och tål torka. De föredrar solljus, men kan klara lättare skugga. Det finns många olika arter att välja på, både små och stora. Vill du ha en högre variant ska du leta efter den kaktusliknande växten som kallas för High Chaparall, Euphorbia trigona.

Foto: iStock

8. Olivträd

Ett olivträd kan vara knepigt att sköta för oss som har långa kalla vintrar. Det kräver mycket ljus och trivs på sommaren bäst på en balkong, i svala uterum eller på en solig och skyddad plats i trädgården. På vintern tas trädet in efter första nattfrosten och förvaras på en ljus och sval plats med en temperatur på mellan 5-12 grader.

Stora växter att ha inomhus.

 

Källa: Odla.nu, Alltomtradgard.se

Lär dig inreda med feng shui

  • Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare!
  • I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

.