Finns det ingen granne, släkting eller kompis som har möjlighet att vattna blommorna när du är på semester? Här är 5 tips som håller krukväxterna vid liv tills du är hemma igen!

1. Ställ ner växten i ett vattenbad

Alla växter har olika behov och även om en växt behöver mycket vatten finns det ingen poäng att övervattna precis innan du lämnar hemmet. Blommor som behöver mängder med vatten kan du ställa ner utan ytterkruka i en balja eller i ett badkar.

2. Se till att ge lagom med solljus

Ljuset är en förutsättning för att växterna ska må bra. I stället för att dra ner persienner och rullgardiner när du åker bor – försök att tänka ut hur mycket ljus dina växter kommer att behöva. Om du har ett stort ljusinsläpp i din bostad kan det vara bra att ställa växterna på golvet. Har du balkong med skugga är det också ett bra alternativ för många typer av växter.

3. Hjälp växterna med kapillärkraft

Så naturligt det kan bli! Fyll en hink med vatten och ställ den lite högre än dina krukor. Placera ett bomullssnöre med ena änden i hinken och den andra i krukan. Vattnet leds långsamt via snöret och håller jorden fuktig.

4. Stick ner en pet-flaska i krukan

För krukväxter som behöver normal mängd vatten är en uppochnedvänd flaska ett riktigt bra knep. Ta en vanlig pet-flaska, en 50cl till en mindre kruka och en 1,5 eller 2 l till en stor kruka. Gör små, små hål i korken. Fyll den med vatten och stick ner i jorden med korken nedåt. Jorden hålls lagom fuktig tills du kommer hem igen. Brukar du vara borta lite längre perioder flera gånger per år finns det speciella självvattnande krukor att köpa.

5. Skapa ett litet miniväxthus

De flesta lite mer tåliga krukväxterna klarar sig i ungefär en vecka om de inte står i direkt solljus och du vattnar lite mer än vanligt innan du åker. Testa att lägg plastfolie över växterna för att hålla växten och jorden fuktig längre.

Läs mer:

Så skapar du blomjord med superkrafter – en oväntad ingrediens

Därför ska du alltid ha ett kaffefilter i botten på dina krukor

6 växter för dig som alltid glömmer att vattna

 

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)