Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

Bara för att sommaren är slut och hösten har kommit betyder det inte att du måste sluta ha fina planteringar ute.

Plantera vackra höstblommor i krukor och fortsätt njuta av växterna länge.

Här är växterna du ska välja om du vill att de ska tåla kyla och frost.

Skapa höstfägring med krysantemum, alunrot, murgröna och prydnadsgräs i krukor.
Skapa höstfägring med krysantemum, alunrot, murgröna och prydnadsgräs i krukor. Foto: Åsa Myrberg / Blomsterfrämjandet

Plantera på hösten – kan man det?

Självklart! Det finns ingen anledning att sluta njuta av växter och planteringar bara för att sommaren är slut. Faktum är att hösten är den bästa tiden att plantera många olika perenner. HÄR hittar du tips på perenner för alla olika lägen i trädgården

Men ska du göra en höstplanering i kruka är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Så lyckas du med höstplanteringen utomhus – skötsel i kruka och låda

• Att plantera i en bra balkonglåda eller en kruka är viktigt för ett lyckat resultat. Välj en låda med så stor jordvolym som möjligt – minst 20 centimeter bred och 20 centimeter hög. Då får rötterna bra utrymme och jorden torkar inte ut så lätt. Det går också bra att plantera i trälådor, korgar eller zinklådor. Men se till att det finns hål i botten så att vatten kan rinna bort.

• Om du planterar nya växter i en balkonglåda eller kruka, där det har vuxit andra växter under sommaren, ska du först rensa bort överblommade växter. Ta bort rötterna och byt eller fyll på med ny jord. Välj jord av hög kvalitet.

• Välj en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit.

• I höstplanteringar är det smart att fokusera på växter med vackra blad i stället för blommande växter eftersom blomningen inte varar så länge.

• Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut från början – eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir minimal.

• Välj växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i svalare höst­temperaturer och knoppiga växter kan ha svårt att slå ut.

• Vattna sparsamt. Ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. 

Högt och lågt. Med alunrotens vackra blad, högt vippande prydnadsgräs, cyklamens lysande blommor och hängande växter kan du skapa en vacker höstplantering i kruka som håller sig vacker länge.
Högt och lågt. Med alunrotens vackra blad, högt vippande prydnadsgräs, cyklamens lysande blommor och hängande växter kan du skapa en vacker höstplantering i kruka som håller sig vacker länge. Foto: Blomsterfrämjandet

Tips på höstblommor och växter som klarar kyla:

Silverfärgade växter som silvergirland och grå helgonört

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner intrycket. Då passar silverfärgade växter perfekt. Välj till exempel ­silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, ­silvergirland eller grå helgonört.

Spretig silvergirlang tillsammans med rabatteternell, med ljusgröna blad och rosa cyklamen.
Spretig silvergirlang tillsammans med rabatteternell, med ljusgröna blad och rosa cyklamen. Foto: Minna Mercke / Blomsterfrämjandet
Istället för att samplantera växter kan man även sätta en sort i varje kruka och ställa krukorna tillsammans. Här kantas cyklamen av silvergirland och vit ljung. Omkring krukorna står några vita, grå och gröna prydnadspumpor för att lysa upp blickfånget lite extra.
Istället för att samplantera växter kan man även sätta en sort i varje kruka och ställa krukorna tillsammans. Här kantas cyklamen av silvergirland och vit ljung. Omkring krukorna står några vita, grå och gröna prydnadspumpor för att lysa upp blickfånget lite extra. Foto: Malin Björkholm

Prydnadsgräs med ax och vippor

Prydnadsgräs är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperatur och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse och planeringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Gräsen skapar också höjd och volym, vilket är en grund för alla lyckade planteringar.

Fjäderborstgräs är ett ettårigt prydnadsgräs som skapar liv och rörelse i krukorna.
Fjäderborstgräs är ett ettårigt prydnadsgräs som skapar liv och rörelse i krukorna. Foto: iStock

Alunrot och blommande ljung

Alunrot är en av de mest användbara växterna för höstplanteringar, i kruka som rabatt. Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser. Den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra uppfyllnadsväxt. Alunrot är fin hela vintern och kan senare på hösten kompletteras med exempelvis blommande ljung. HÄR kan du läsa om hur du får ljungen att hålla sig fin hela vintern

Att tillverka en ljungboll och hänga upp vid entrén blir också otroligt fin. HÄR kan du läsa hur du gör den vackra höstdekorationen av ljung

Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser.
Det finns ett stort utbud av alunrotsorter i gröna, limefärgade, bärnstens­färgade och vinröda nyanser. Foto: iStock
Ljung är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosalila ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar.
Ljung är den populäraste uteväxten under hösten och vintern. Den vackra rosalila ljungen passar bra för vintern eftersom den är frosttålig och kan hålla väldigt länge om man väljer rätt sort, sköter den rätt – och vattnar. Foto: Abbie Tanner
Här tar läckert brända toner plats i en kruka av rostig cortenstål, som plockar upp höstfärgerna. Röd skimmia (vinterbär) har planterats ihop med alunrot i en ljuvlig nyans, med kopparstarr som yvig kontrast. Jorden är täckt med blanka hästkastanjer, som tar upp de bruna tonerna.
Här tar läckert brända toner plats i en kruka av rostig cortenstål, som plockar upp höstfärgerna. Röd skimmia (vinterbär) har planterats ihop med alunrot i en ljuvlig nyans, med kopparstarr som yvig kontrast. Jorden är täckt med blanka hästkastanjer, som tar upp de bruna tonerna. Foto: Malin Björkholm
Rosa kombinerat med mörka toner bildar en effektfull helhet. Höstljung är planterad tillsammans med rosa bärljung, mörk alunrot – som tar upp den rosa färgen på undersidan av bladen – och murgröna. Jorden döljs med lite ”höstfärgade” ormbunkar från skogen – de ger en härlig känsla av årstiden.
Rosa kombinerat med mörka toner bildar en effektfull helhet. Höstljung är planterad tillsammans med rosa bärljung, mörk alunrot – som tar upp den rosa färgen på undersidan av bladen – och murgröna. Jorden döljs med lite ”höstfärgade” ormbunkar från skogen – de ger en härlig känsla av årstiden. Foto: Malin Björkholm
Gör en enkel kruka med ljung till ett blickfång med hjälp av några vackra höstlöv. Fäst ståltråd kring löven och stick ner dem i ljungen. Här har köpta, färgade eklöv använts för bästa hållbarhet (de är inte heller lika ömtåliga), men det går såklart lika bra med fina löv från naturen.
Gör en enkel kruka med ljung till ett blickfång med hjälp av några vackra höstlöv. Fäst ståltråd kring löven och stick ner dem i ljungen. Här har köpta, färgade eklöv använts för bästa hållbarhet (de är inte heller lika ömtåliga), men det går såklart lika bra med fina löv från naturen. Foto: Malin Björkholm

Prydnadskål klarar sig till jul

En tålig växt som kan klarar sig ända till jul är prydnadskål. Den finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en planering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal prydnadskål tillsammans, exempelvis i en låg trälåda.

Prydnadskål finns i både i vitt och rosalila nyanser och står sig till jul.
Prydnadskål finns i både i vitt och rosalila nyanser och står sig till jul. Foto: Linda Lomelino / Blomsterfrämjandet
Visst kan en höstkruka även ha svala färger. Här har man använt vit prydnadskål tillsammans med limegrön skimmia (vinterbär), grön hebe och murgröna. Ett par svartmålade bambupinnar som dekoration ger arrangemanget lite höjd.
Visst kan en höstkruka även ha svala färger. Här har man använt vit prydnadskål tillsammans med limegrön skimmia (vinterbär), grön hebe och murgröna. Ett par svartmålade bambupinnar som dekoration ger arrangemanget lite höjd. Foto: Malin Björkholm

Hängande och slingrande växter som murgröna och stor slideranka

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka (plättar i luften).

Här är en lättfixad dekoration med grön växt i mindre kruka. Slideranka kombineras med små pumpor i härligt orange. Klipp kraftig ståltråd och stick in som ”ben” i pumpan. Stick sedan ner pumpan i jorden. Placera gärna flera krukor tillsammans för extra effekt.
Här är en lättfixad dekoration med grön växt i mindre kruka. Slideranka kombineras med små pumpor i härligt orange. Klipp kraftig ståltråd och stick in som ”ben” i pumpan. Stick sedan ner pumpan i jorden. Placera gärna flera krukor tillsammans för extra effekt. Foto: Malin Björkholm

Fler tips på tåliga växter som klarar frost:

Höstaster

Höstaster har söta blommor i blålila, rosa och vita nyanser och ger härlig fägring i samplanteringar ända till frosten kommer. Plantera den fuktighetshållande jord och placera den på en solig plats så trivs den bäst. Höstaster är perenn och klarar övervintring bäst om den planteras i rabatt. 

Höstaster finns i många olika färger och passar fint både i kruka och i rabatt.
Höstaster finns i många olika färger och passar fint både i kruka och i rabatt. Foto: Blomsterfrämjandet

Cyklamen

Blomma som finns i mängder av rosa nyanser och storlekar, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har karaktäristika foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. ­HÄR får du veta mer om hur du sköter cyklamen på bästa sätt

Cyklamen finns i många olika rosa, röda och vita färger. Här en röd med mört bladverk tillsammans med en alunrot i rött och ljusgrönt bladverk.
Cyklamen finns i många olika rosa, röda och vita färger. Här en röd med mört bladverk tillsammans med en alunrot i rött och ljusgrönt bladverk. Foto: Åsa Myrberg / Blomsterfrämjandet
Cyklamen i rosa nyanser passar fint ihop med alunrot i purpurfärg.
Cyklamen i rosa nyanser passar fint ihop med alunrot i purpurfärg. Foto: Åsa Myrberg / Blomsterfrämjandet

Hortensia

Hortensian ger volym och färg till planeringen. Den tål kyla bra men behöver tas in för vinterförvaring när det blir minusgrader. Den finns i många fina nyanser av rött, vinrött, rosa, blått och vitt. HÄR kan du läsa mer om hur du sköter den vackra blomman.

Hortensia i kruka tål kyla men behöver tas in när det blir minusgrader.
Hortensia i kruka tål kyla men behöver tas in när det blir minusgrader. Foto: Rafael Shiga

Krysantemum eller bollkrysantemum

Krysantemum är en klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar. Till samplanteringar med exempelvis alunrot, passar de mindre krysantemum bäst. Medan de stora klotformade bollkrysantemum, även kallade bollkryss, står praktfulla i sig själva.

Krysantemum finns i många olika färger. Bollkryss som den också kallas är en formstark växt som passar att stå både själv och med andra växter.
Krysantemum finns i många olika färger. Bollkryss som den också kallas är en formstark växt som passar att stå både själv och med andra växter. Foto: Yoksel Zok
De mindre krysantemum passar fint i samplanteringar.
De mindre krysantemum passar fint i samplanteringar. Foto: Annika Christensen / Blomsterfrämjandet
Här sätter krysantemum en varmt aprikos ton på höstkrukan. Valet av en kruka i terrakotta gör att den tar upp färgen från växterna. Limegrön ljung samsas med alunrot i höstiga färger. Dekorera med ett par vackra äpplen. Stick in kraftig ståltråd som ”ben” i äpplena och stick ner dem i krukan.
Här sätter krysantemum en varmt aprikos ton på höstkrukan. Valet av en kruka i terrakotta gör att den tar upp färgen från växterna. Limegrön ljung samsas med alunrot i höstiga färger. Dekorera med ett par vackra äpplen. Stick in kraftig ståltråd som ”ben” i äpplena och stick ner dem i krukan. Foto: Malin Björkholm

Kärleksört

En robust och volymskapande blomma som gillas av bin. HÄR kan du läsa mer om hur du lyckas med kärleksört. 

Kärleksört är en robust och volymskapande blomma – perfekt för höstplantering i kruka.
Kärleksört är en robust och volymskapande blomma – perfekt för höstplantering i kruka. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Taranta, Taranta-Serien

Taranta är en serie med ­lättskötta, robusta växter med grova blad. Blommorna är små hjärtformade och finns i rött, rosa, orange, gult och vitt. 

Taranta får söta små blommor.
Taranta får söta små blommor. Foto: Blomsterfrämjandet

Blåblomma

Blommor har en fantastiskt blå färg och när det blir kallare ute skiftar bladverket i röda färger. Blåblomma trivs i alla väderstreck och passar fint både som kantväxt och i samplanteringar. Växten är perenn och övervintrar i rabatt. 

Blåblommans blad skiftar i rött när hösten kommer.
Blåblommans blad skiftar i rött när hösten kommer. Foto: iStock

Se även: