Den trendiga krukväxten palettblad med sina lätt taggiga blad i intensiva färger älskas av många och är en härlig färgklick i hemmet. Här får du tips på hur du kan inreda med palettblad – och hur du får den att växa sig stor och vacker!

E

n välmående palettbladsplanta är en imponerande syn! Med blad i sällsynta färger som djupt rosa och limegrön har den blivit en storfavorit bland krukväxter och en trendig inredningsdetalj. Här får du tips på flera olika sätt att inreda med palettblad.

1. Sätt en palettbladsstickling i glasvas

Palettblad är en mycket tacksam växt att ta sticklingar på och med sina intensiva färger blir palettbladssticklingen en iögonfallande inredningsdetalj.

hem mrs mighetto sovrum dubbelsäng barnfamilj lösning 90-säng

2. Ställ en stor palettbladsplanta på golvet eller på en piedestal

Tar du väl hand om din palettbladsplanta kan den till slut växa sig riktigt stor och buskig. Tar den upp mycket rymd kan du med fördel låta den stå i ett ljusare hörn, antingen i en kruka rakt på golvet, på en piedestal eller skapa din egen, kreativa hylla i form av exempelvis flera magasin staplade på varandra.

hem mrs mighetto tavlor tavelvägg gröna växter

Foto: Jessica Holm

Läs också: 8 trendiga inomhusplantor – som ger färg och grönska till rummet

3. Utgå från palettblad vid valet av accentfärg

Har du en neutral och lugnare färg på väggarna kan du göra rummet mer levande med hjälp av accentfärger. Testa färgkoordinera inredningen efter din palettbladsplanta! Utnyttja växtens färgrikedom och utgå från bladens kulörer i val av soffa, matta och andra inredningsdetaljer. En skarp röd nyans kontrasterar vackert och skänker en intensitet till ett i övrigt subtilt färgsatt rum.

farsta lantligt vardagsrum soffa sidobord

Foto: Madeleine Söder

4. Låt palettbladet komplettera basfärgen i ett rum

Med intensiva färger och många nyanser i en och samma planta är palettblad effektiv som komplement. Är blå den dominerande färgtonen i ett rum? Testa ställ in en palettbladsplanta med röda toner för att göra atmosfären mer livfull.

hem mrs mighetto kök blått skåp

Foto: Jonas Gustavsson

5. Låt palettblad bli blickfånget i ett rum

Har du en stor palettbladsplanta i en kraftfull rosa eller limegrön nyans? Ställ den mitt i rummet på ett soff- eller sidobord och alla blickar kommer dras dit. Lika dekorativt som en vacker tavla!

 5b8545b3bc695 5b8545b3bcaaeellos host 2018 vardagsrum soffa puff fatolj soffbord.jpg

Foto: Ellos Home

6. Ställ palettblad i fönstret

Palettblad trivs med att stå ljust och passar därför bra i ett fönster. Palettbladens färger blir till och med intensivare ju mer ljus den utsätts för! Se bara till att den inte står i direkt solljus.

add-simplicity-palettblad-fonster

Foto: Jannice Wistrand/Add Simplicity

Läs också: Älskade palettblad – allt du vill veta om den trendiga växten 

Så tar du hand om palettblad – expertens bästa tips och skötselråd

För att de vackra bladen ska behålla sina intensiva färger finns det några saker du kan tänka lite extra på. Trädgårdsmästaren Stefan Jacobsson tipsar om bästa sättet att ta hand om palettblad:

  • Vilken jord ska man använda till palettblad?

Vanlig blomjord funkar fint!

  • Hur ofta behöver palettblad vatten?

Palettbladsplantan behöver mycket vatten, vattna därför så ofta som behövs för att hålla jorden lätt fuktig. Tillsätt gärna näringslösning regelbundet.

  • Vilken kruka passar bäst för palettblad?

Satsa på en något större kruka, då håller jorden sig fuktig längre.

  • Ska palettblad beskäras?

Palettblad blommar ibland i blått och lila, vill du kan du låta blommorna vara kvar men det kan vara bra att veta om att de tar näring från bladen och därmed färgen mindre intensiv. Att ta bort blommor från palettblad gör också att de växer mer och breder ut sig lite som små buskar.

  • Ska palettblad stå utomhus eller inomhus?

Palettblad kan stå både inne och ute! Växten vill gärna stå ljust och inomhus passar den därför mycket bra i ett fönster. Utomhus kan palettblad stå under vår, sommar och höst!

Tips! Palettbladens färger blir intensivare ju mer ljus den utsätts för, se bara till att växten inte står i direkt solljus då bladen är tunna och riskerar att att brännas.

  • Passar palettblad i ett arrangemang med andra växter?

Palettblad passar bra att plantera tillsammans med andra växter men trivs alltid bäst om den får mycket luft och ljus. Vill du plantera palettblad i en grupp, se därför till att du inte placerar plantorna för tätt.

Källa: Blomsterfämjandet

Läs mer:

Växter får oss att må bättre – enligt ny forskning

Höstblommor – vackra och tåliga favoriter för kruka och balkong

12 krukväxter som är både lättskötta och vackra


Lär dig inreda med feng shui

Skh onlinekurs
JANNICES-HEM_FENG-SHUI

  • Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Shk knapp ny