Skapa härlig påskstämning med minipåskliljan. Den fungerar lika fint som dekoration på påskbordet som i krukan ute på trappan. Här är fin inspiration till arrangemang och smarta skötselråd som får den att hålla riktigt länge.

Vad sprider mer påskstämning än blommande påskliljor? Vill du skapa fina arrangemang till påskbordet eller i krukor är minipåskliljan ett riktigt vackert alternativ. Minipåskliljan fungerar bra både ute på trappan, i uterummet, eller på fönsterbrädet.

Så tar du hand om minipåskliljan ’Tête-à-tête’

 • Blommar april – maj
  Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. ’Tête-à-tête’ eller minipåskliljan är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att göra fina arrangemang med.
 • Trivs bäst utomhus
  Minipåskliljor trivs bäst utomhus eller i ett uterum där det är svalt. De fungerar även fint inomhus men undvik gassiga söderfönster och varma element. Ju svalare de står desto längre hållbarhet.
 • Tål minusgrader
  Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint.
 • Sparsamt med vatten
  Vattna sparsamt och undvik stående vatten.
 • Plantera ut efter blomning!
  En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.

Tips på fina arrangemang med minipåskliljor

fint-arrangemang-med-minipasklljor-tete-a-tete-inspiration-bjorkkrans

Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

Gör en krans av björkris och lägg den på ett stort fat. Placera några minipåskliljor i kransen och dekorera med en kvist vide.

minipasklilja-tete-a-tete-i-aggskal-paskblommr-arrangemang-inspiration

Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

Dela en kruka med minipåskliljor och låt lökarna vara synliga. Det är fint att låta dem ligga direkt på ett bord eller på ett fat. Den pysslige kan använda äggskal och göra små egna skålar till lökarna. Duscha lökarna så att de inte torkar ut.

arrangemang-med-minipasklilja-och-penseer-i-zinkbalja

Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

Placera påskliljorna i en rejäl zinkbalja och kombinera med penséer. Penséerna blir lägre än minipåskliljorna så tänk på hur du komponerar planteringen så att alla blommor syns.