Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skötselråd för orkidéer – och så får du dem att blomma om

Orkidéer har ett rykte om sig att vara väldigt svåra att ta hand om. Men faktum är att det inte stämmer – de är egentligen lätta att sköta om.

Men ibland faller blommorna av, växten ser ledsen ut – och vi förstår inte vad vi gjort för fel.

Lär dig hur du tar hand om dina orkidéer och får dem att blomma igen och igen.

Orkidéer är lättskötta, om du vet hur du ska göra. Plantera om den med jämna mellanrum för att få den att blomma om.
Orkidéer är lättskötta, om du vet hur du ska göra. Plantera om den med jämna mellanrum för att få den att blomma om. Foto: Istock

Orkidén finns i nästan 25 000 olika arter. Med upprätta stänglar och blommor i klasar skiljer den sig från mängden. Växten kommer från tropiska områden och tål inte kyla. Köper du en planta i butik behöver du därför vara noga med att se till att den packas in ordentligt. Kommer den ut i minusgrader tappar den sina knoppar och blommor direkt. Tänk även på att först flytta undan plantan innan du vädrar i minusgrader.

Skötsel av orkidéer – skippa direkt solljus

Orkidéer ska helst ha mycket ljus, men inte direkt sol. En optimal temperatur är 18-25 grader. Det bästa är när temperaturen skiftar mellan dag och natt, eftersom det gynnar blomningen. Under sommartid kan du alltså med fördel ha dina orkidéer utomhus.

Är orkidéer giftiga?

Nej, enligt Giftinformationscentralen är inte förgiftningar kända. Att råka smaka en liten mängd betraktas som ofarligt.

Hur ska jag vattna? Kan orkidéer stå i vatten?

Orkidéerna älskar hög luftfuktighet, men de tycker inte om att ha vatten kring ”fötterna”. Det är svårt att torka ihjäl en orkidé, men väldigt lätt att vattna ihjäl den. Vattna alltså inte för mycket. En tumregel kan vara att vattna när rötterna ser gråa ut och orkidén känns lätt, vilket brukar vara var femte till tolfte dag beroende på säsong. Vattna mindre under viloperiod och mer under växtperiod (normalt sommarhalvåret).

Under blomning är det bra att ge näring en gång i månaden i samband med vattning. Det finns särskild orkidénäring.

Luftfuktigheten – viktigt för att få orkidéerna att blomma om igen

För optimal vattning kan du ställa din orkidé i en hink med rumstempererat vatten tills den blivit helt genomdränkt. Lyft sedan upp orkidén och låt den rinna av. Innan du sätter tillbaka växten, fyll krukan med dekorationssten och häll vatten upp till stenarnas kant. Placera sedan orkidén ovanpå. Det här ger en hög luftfuktighet och din orkidé kommer stortrivas. Knepet är särskilt bra under vinterhalvåret då luften ofta är väldigt torr. Kom ihåg att rötterna inte får bli stående i vatten.

Man kan även ta för vana att duscha dem med sprayflaska en gång dagligen. Duscha inte på blommorna och låt det inte bli stående vatten i bladvecken.

Tips på skönhetsknep för fina orkidéer: diskmedel!

Fyll en diskho och häll i lite diskmedel. Ställ ner orkidéerna en efter en och låt de plaska i vattnet tills de blir alldeles skummiga och blöta. Låt dem står där i ungefär fem minuter. Orkidéerna kan sedan få rinna av innan du ställer tillbaka dem på sin plats. Växterna älskar detta!

Vilken jord ska orkidéer ha?

Orkidén ska planteras i särskild orkidékompost som består av barkbitar med olika struktur. Det blir poröst och funkar toppen för orkidéns rötter.

Placering – fönster som orkidéer trivs bäst

Vanlig rumstemperatur passar de vanligaste tropiska orkidéerna. Om de får stå lite svalare nattetid kan detta gynna en omblomning. Men det är inte alltid lätt att få till en skillnad på 5-8 grader mellan dag och natt. 

Ett ljust fönster passar bra, men inget direkt solljus. Öst- och västfönster är att föredra. Ett norrfönster är för mörkt, medan ett sydfönster går bra om man skuggar med persienn eller gardin mitt på dagen. Där man har ett sydfönster går det mycket bra att placera orkidén en bit in i rummet.

Brudorkidé behöver torka upp lite mellan vattningarna, men inte lika mycket som en orkidé med bulber som samlar vatten.
Brudorkidé behöver torka upp lite mellan vattningarna, men inte lika mycket som en orkidé med bulber som samlar vatten. Foto: Shutterstock

Plantera om orkidéer

När du märker att orkidéns kompost börjar förmultna och bli kompakt kommer den inte längre vara väldränerad. Det innebär att rötterna kommer stå för blött. Då brukar det vara dags att plantera om. Det här brukar vara vartannat till vart tredje år. HÄR kan du läsa om hur du planterar om dem på bästa sätt.

Klippa orkidéer efter blomning

När orkidén tappat sina blommor är det viktigt att vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Om den fortfarande är grön kan nämligen nya knoppar bildas. Om stängeln bara torkar i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten vara kvar.

Så får du orkidén att blomma om – igen och igen

Om du vill ge orkidén optimala möjligheter att blomma igen ska du, förutom ovanstående tips om hur du klipper stänglarna, se till att den trivs så bra det går. Följ råden om hur du vattnar korrekt, se till att luftfuktigheten kring växten är hög och att det är 18-25 grader där växten står. Om du har möjlighet att ställa den svalare nattetid kommer det gynna blomningen.

Tycker du att du gjort allt enligt konstens alla regler men ändå inte får orkidén att blomma? Testa att låta den vila. Vattna mindre och ställ den mörkare i en månad. Ta sedan fram den och följ skötselråden igen – då borde den få nya knoppar.

Fungerar inget? Här är LEVA&BO-läsarnas bästa knep

Flera som följer oss på Facebook har kommit med samma tips som fungerar utmärkt för dem. Har du testat allt utan resultat borde du alltså testa våra läsares tips. Gör så här: Ta bort all jord och sätt orkidéerna i glaskrukor. Häll lite vatten i botten, prova dig fram, vissa säger en centimeter medan andra har mer vatten. Det viktiga är att alla rötter inte täcks av vatten. Lycka till!

Se även: