Så sköter du dina pelargoner (från sticklingar till sommar- & vinterförvaring)

Här kan du hitta allt du behöver veta om pelargoner och dess skötsel – från hur du tar sticklingar från pelargoner till hur du vinterförvarar dem.

Alla pelargoner är lätta att sköta – skaffa precis den sort du känner för!

Foto: Getty Images/iStockphoto / Gabriele Maltinti

Så sköter du dina pelargoner på sommaren

Pelargoner gillar ljus och värme, därför är A och O är att placera blomman på ett ställe som uppfyller de kraven. Det kan vara på fönsterbrädan, på den inglasade terassen eller utomhus på sommaren.

Ha pelargonerna i en rymlig kruka och om blomman ska stå ute bör krukan ha ett hål i botten för att förhindra övervattning.

Pelargonen är en törstig blomma och ska vattnas regelbundet, särskilt på sommaren. Men låt jorden torka upp mellan varven. 

Pelargoner kräver också mycket näring, se därför till att tillföra det under somrarna.

LÄS OCKSÅ: Så sköter du din hortensia – både hortensia i kruka och utomhus

Så tar du pelargonsticklingar

Det är när moderplantan är stark och frodig som det är bäst att plocka sticklingarna från pelargonen. Skär med ren och vass kniv av toppen av en gren (så kallad toppstickling, men du kan också välja andra sorter) så att du får med ungefär fem blad. Skär av sticklingen precis under det nedersta bladet och plocka sedan bort bladet. Se också till att det inte finns en blomma på toppen av sticklingen eftersom blommor är riktiga näringstjuvar och kan göra att sticklingens rötter blir växer trögt och långsamt.

Plantera sticklingen i såjord i en liten kruka. Jorden ska inte vara för sur. För att förhindra det kan du använda briketter eller kuber vid plantering. Vattna sparsamt och låt sticklingen stå luftigt.

LÄS OCKSÅ: 25 fakta alla som älskar pelargoner borde känna till

När man ser att det börjat växa nytt på sticklingen vet man att rötterna är redo. Man kan då plantera om sticklingen och börja behandla den som en "riktig" planta. Var dock noggrann med att plocka bort blommorna som växer den första tiden och låt istället att näring gå till att låta plantan växa till sig ordentligt.

Nästa steg? Njut av den fina pelargonen som växer sig stor och stark!

Vinterförvaring av pelargoner

Under vintern ska pelargonerna vila. Vattna bara i den mån det behövs för att undvika att de torkar ut. Placera de ljust och i 10 - 15 graders värme.

När pelargonerna överlevt de mörkaste vintermånaderna är det dags att väcka liv i dem. Från och med februari ska plantorna dras fram igen, ställas varmare och vattnas oftare. Klipp ner plantan så att den är ungefär 10 - 15 centimeter hög. Inom några månader kommer den blomma som aldrig förr!

Foto: Getty Images/iStockphoto / koufax73

Läs också: 19 fakta alla som älskar pioner borde känna till

 

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!