Visst är det en härlig känsla att köpa en gammal trämöbel på loppis och sedan sätta sin prägel på fyndet? Med dessa sex korta instruktioner blir projektet enkelt och resultatet snyggt.

1. Rengöring

Det är alltid viktigt att starta med en ren trämöbel eftersom färgen fäster sämre på smuts och fettfläckar. Börja med att tvätta av den med en fuktig svamp och möbeltvätt.

2. Slipning

Sandpappra ned ojämnheter på trämöbeln och rugga sedan upp ytan så fäster den nya färgen bättre.

loppisfyndat-skrivbord-bla-vaggar-guldlampa

Foto: Lina Eidenberg Adamo

3. Borttagning av färgrester

Torka bort eventuella färgrester med en microfiberduk (inte papper eftersom det luddar!), så riskerar du inte att flagorna fastnar i den nya färgen.

LÄS OCKSÅ: Måla om dina gamla möbler – underbar DIY-inspiration

4. Spackling

Spackla igen eventuella hål och sprickor, så att den nya ytan blir helt slät.

ommalad-byra-diy-gor-det-sjalv

Foto: Sanna Evers

Både stolen och byrån är målade i färger från kollektionen Sköna hem by Caparol, den rosa är Serene, den gröna, Verdure.

5. Målning

Gamla möbler som redan är målade behöver inte grundmålas, så nu är det bara att välja snickerifärg! Måla minst två gånger, helst med en liten skumgummiroller eller en helsyntetisk pensel. Om du vill ha en extra jämn yta slipar du mellan strykningarna, men glöm inte att torka bort dammet med en microfiberduk innan du målar nästa lager.

LÄS OCKSÅ: Gör det själv-idéer med Ikea-favoriter och loppisfynd

6. Skydd

Vill du försäkra dig om att trämöbeln ska behålla sin nya yta kan det vara bra att rolla på ett tunt lager med skyddande snickerifinish. När den torkat ordentligt (vänta åtminstone ett dygn) är det bara att ta den nygamla möbeln i bruk!