Foto: Lantliv

Måla golvet vitt? Så får du snyggt resultat

Kanske känns det som ett stort steg att måla golvet vitt, men att ha vackra vitmålade golv är inte omöjligt – här får du tips, expertråd och mod att våga vitt.

Till en början känns den idén bra. Tills man kommer ihåg barnen, hunden och farfar som vägrar att ta av sig skorna. Efter ett tag har alla och allting blivit fiender till det där underbara vita golvet i ens tankar. Och man ger upp. Men så behöver det inte vara. Med rätt förberedelser och material kan vitmålade golv bli ljuspunkten i ens hem. Vi guidar dig till dina drömmars golv.

Material värt att måla på

Bäst är det att måla på golv i trä, betong eller linoleum. Där fäster färgen bra och du får ett snyggt resultat. Det kan dock vara svårt att skilja på linoleum och plastmatta. Ett tips är då att skära lite i mattan på ett ställe där golvet inte syns. Får du fram spån när du skär? Ja, då vet du att det är ett linoleumgolv som du har under dina fötter.

– Underlag som inte lämpar sig för målning är bland annat plast och vinylgolv. Det beror på att det kan bli problem med vidhäftningen, vilket betyder att vissa ämnen i golvet kan påverka ytan hos färgen och göra den klibbig, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare hos Alcro.

Innan du börjar

Ett lyckat målningsresultat får du om du förbereder dig ordentligt från början. Se till att du har alla verktyg och hjälpmedel som du behöver framme. Det är inte kul om det saknas något när du väl börjat måla, och du måste avbryta precis när du fått upp ångan, så var noggrann. Tänk också på att verktygen du väljer ska vara anpassade för just golvmålning.

– En golvlackpensel för klarlackering och en roller med fin gräng är värt att investera i, säger Yvonne Karlsson.

Vilken sorts färg är bäst?

Du bör använda färg som är lämpad för just det underlag som du vill måla. Det är viktigt att ha i åtanke hur mycket slitage som golvet ska tåla och hur mycket fukt det kommer att utsättas för, fråga din färghandlare om råd och välj färg därefter.

Det viktiga underarbetet

För ett perfekt slutresultat måste du räkna med att lägga cirka 80% av tiden på att skapa ett bra underlag för den avslutande målningen. Här finns det tyvärr inga genvägar! Börja genom att rengöra golvet ordentligt med målartvätt, det får inte finnas några rester av fett kvar. Därefter mattslipar du med ett fint slippapper. Det är viktigt att hela ytan är ordentligt matt när du är klar, annars kommer inte färgen att få fäste. Avlägsna slutligen allt damm och smuts som bildats.

Börja måla

Inled med att läsa anvisningen på burken – hur du ska måla och hur länge du ska vänta mellan varje strykning, det kan skilja sig åt.

– Har du ett nytt och obehandlat trägolv så bör du använda kvistlack på alla kvistar. Grundmåla också med Panelgrund för att minska risken för genomslag av missfärgningar. Låt sedan grundfärgen torka cirka 16 timmar innan du stryker på golvfärgen, säger Yvonne Karlsson.

Måla alla kanter med en pensel och använd sedan en roller med förlängningsskaft för de större ytorna. Vill du ha ett lite annorlunda utseende på ditt trägolv kan du använda en bred pensel även på de stora ytorna. För bästa slutresultat ska du färdigstryka golvet två gånger.

Hålla golvet vitt

Nu kommer vi till det som alla undrar – hur håller jag egentligen golvet vitt när det är klart? Lite slit får man alltid räkna med, precis som på vilket golv som helst. Men för att få ett så bra resultat som möjlig ska man följa torktiderna noggrant och inte börja belasta golvet för tidigt – fem dygn är en bra måttstock. Sköt därefter om golvet genom att ta bort smuts och fläckar så fort du kan. Använd också möbeltassar på alla möbler.

Oemotståndliga gamla trägolv

Ett vitmålat trägolv har mycket charm. Här behöver du inte vara orolig för de små ojämnheterna och hålen som syns. Det är vackra detaljer som ger golvet mer liv. Matcha ditt vita golv med vita väggar, alla möbler och detaljer du har i rummet kommer då att skina.

Tåligt linoleum

Ge din gamla linoleummatta nytt liv med lite vit färg. Det vita ljusar upp rummet avsevärt och får det att kännas större. 

Förvandla betonggolvet

Betonggolv mår bra av en liten färgklick. Det blir snyggare, mer lättskött och slittåligt. Testa även att lägga in några härliga mattor på ytan, det gör rummet mycket mysigare och tar bort den något kyliga känslan från golvet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!