Älskade tapeter! Inget annat folk tapetserar så ofta som vi. Vackra smakprov och trender från engelska Osborne & Little som skördar frukterna av denna tapetfäbless.

Sköna hem träffade Peter Osborne, grundare till Osborne & Little.

Osborne & Little gör välkända tapeter. Ni startade med handtryckta tapeter.
– Vi var 25, jag och min svåger Antony Little, när vi startade 1968 och den tidens mönster kan sammanfattas i begreppet gröt, både vad gäller mönster och färger. Vi satsade på guld, lila, brons och starkt brunt. Antony ritade allt, ofta geometriska mönster och vi låg rätt i tiden!

Vi svenskar älskar tapeter….
– Ja, i Sverige står tapeterna för hela 60 procent. Jag har hört att svenskarna är världens största tapetkonsumenter. Ni lär limma upp nya mönster vart tredje år, i övriga västvärlden byter man först efter sju-åtta år.

Vilka trender gäller idag?
– Holografiskt är det senaste. Den första tapeten gjorde vi för två år sedan. Den ser ut som korrugerad plåt, glansig och rostig på en gång, och den blev succé inte minst i Sverige.

 

– Andra tapeter glimrar som Swarsovski-stenar. Bland årets tio nya kollektioner finns också holografiska mönster medan andra är mer djuriska, tryck med ödlor, pytonormsskinn, krokodil, zebra, leopard … det påminner en hel del om dagens mode.

 

Fler klassiska Osborne & Little tapeter:

Missa inte fler fantastiskta tapeter i vårt galleri Tapeter!