Tapetguiden

Vi ringde runt till designavdelningarna på några av landets tapettillverkare för att höra vilka trender de ser den närmaste framtiden.

Duro

"Färger: vitt, beige, brunt i kombination med rött och blått. Men även mörka röda färger.

Mönster: Retro inspirerat av 70-talet, med stora grafiska enkla figurer, även 50-talsinspirerade mjuka vågiga mönster.Det finns en stor efterfrågan på medaljongtapeter i modernare tappning. Även med sammetesyta.Fondtapeter är på stark frammarsch. Nu sprids de hos gemene man. Och man vågar ta ut svängarna ordentligt med kraftigare färger och mönster – både blommor och grafiska, geometriska mönster som kombineras med lugnare färgsättning på omgivande väggar. Tecknade blommönster och konturrecknade blommönster kommer också."Duro

Sandberg

"Det respektlösa är tillbaka, man vågar mixa och matcha själv. Djärvt och vågat, stilblandat med historiska drag. Sandbergs gör i sin senaste kollektion en odyssé genom stilepoker, men format efter vår 2000-talssmak.

Tapeter med mixar av blankt/matt, svart/silver, kanel/guld. Mustigare brunt och svart kommer också starkt. En trend går mot maskulint, storstadskänsla, high tech. Och till det starka färgchockar. Nu kommer mustigare färger, mer mönstrat, brunare, grönare och accenter i chockrosa och orange.

Det finns en lek med strukturer och material, en textil kan vara både blank, matt och grov, kanske en mix av siden och ludet. Denna trend märks också i tapeterna. 20-taletes art déco med glamour, hollywooddekadens och spännande grafiska formelement kommer alltmer. Liskom vältecknade mönster som i 1880-90-talets jugend, eller som i Morristapeternas mönster på mönster, med både organisk och grafisk ornamentik."Sandberg Tyg & Tapet AB

Boråstapeter / Eco

"Mönster: Mycket avacerade mönster, färger och kombinationer. Nu får tapeten vara blickfånget i ett rum, fondväggarna kommer allt mer. Gamla mönster från 1700- och 1800-talen ökar, ofta ofta i moderna miljöer. Blommigt efterfrågas alltid, klassiska små blommönster. Färger:
Mycket guld, grönt, orange – 70-talsfärger fast anpassade till tidens anda. Även tapeter med mörkare, murriga färger, med anor från mitten och slutet av 1800-talet, ibland  med guldtryck är på tillbakagång. Skarpa färger på mörka bottnar, dramatiska mönster som på 1800-talet då man gärna stängde ute ljuset och omvärlden, för att bygga upp tryggheten i hemmet. Färger, mönster, mjuka former, historiska motiv, ombonat i minimalistiska miljöer är på uppgång.Strikta grafiska mönster på nedgång."Boråstapeter Eco

Lim & handtryck

- Tapeten är definitivt på frammarsch, många unga vill tapetsera, fondväggar med kitschiga mönster är populära. Funkisen håller i sig, även art déco är väldigt populärt.  Jugend får en revival, vi arbetar på en kommande stor jugendkollektion i mustiga färger som mullvad, brunt, violett och med mjuka mönsterformer – och anpassar mönstrena efter vår moderna tid. Det asketiska är väck.   Lim & Handtryck

Rita egna tapeter

Allt fler väljer att formge sina egna mönster. Sandberg tar emot beställningar, minibeställningen är 150 rullar (till ett ordinärt rum går det åt ca 10 rullar). Möstret får inte vara större än 53 cm på bredden och 64 på höjden. Priset är 100 kr per rulle, plus en schablonkostnad på ca 5 000 kr för varje extra färg utöver bottenfärgen. Absolut och  H&M är några av beställarna hittills.    Testa att tapetsera på internet

 På flera tapetleverantörers har hemsidor med funktioner där man kan provtapetsera olika rum, och få se resultatet direkt på skärmen. Boråstapeter har tio av sina kollektioner tillgängliga där, och man ser resultatet direkt på skärmen. 

 Uppsättningstips

 På Tapetterminalen, www.tapet.se finns detaljerade uppsättningstips, med instruktiva bilder och steg-för-steg-instruktioner.

 www.tapet.se

 Gamla tapeter

 Interior 1900

 Internetbutiken Interior 1900 har specialiserat sig på äldre, framför allt skandinvaviska tapeter. 

 http://www.interior1900.com/

 Tapeteorama

 Tapetorama kallar sig tapetantikvariat, och har tusentals tapetrullar från 1920-1970-tal.

  http://www.tapetorama.se/

 Tapethistoria

 Från väggmålningar till förklistrat – läs om tapetens historia (på engelska).

  http://www.history-magazine.com/wallpaper.html

 William Morris 

 Den engelske designern, formgivaren, politikern och författaren William Morris, förtjänar ett eget kapitel. Född 1834. Skapade en helt egen stil med sina ornamentmönster. I hans föräldrahem i Walthamstow i Londons östra utkant finns i dag ett galleri öppet för allmänheten. Här finns permanentutställningar av Morris tryckta och vävda mönster, broderiere, mattor, tapeter, möbler, blyinfattat glas och målad keramik. 

 Adress:

 William Morris Gallery

 Lloyd park

 Forest Road

 London E17 4PP

 Länk

  http://www.lbwf.gov.uk/wmg/

 Toile de Jouy

 Toile de Jouy är en särskild gren inom mönstervärlden, inspirerade av textilier från Ostindien som blev omåttligt populära under franske kung Ludvig XIV:s tid. För att möta efterfrågan tog han initiativ till en inhemsk produktion, den ledande fabriken hette Manufacture Royale de Jouy, i närheten av Versailles, där man under 83 år tillverkade omkring 30 000 olika mönster.

 På museet i Jouy-en-Josas visas utställningar på olika teman, där finns en te-salong, ett bibliotek och en butik.

  http://www.cg78.fr/culturel/musees/8_musee.htm#photo

Vad betyder symbolerna?

Fråga experten om tapeter!

Sköna hems expert Jessica Hulten besvarar läsarfrågor om tapetsering.Fråga experten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!