Många gillar färg men kan känna sig osäkra på hur man kombinerar eller tar in färg på ett bra sätt. Här är 7 inspirerande tips på hur du kan färgsätta ditt hem.

1. Använd accentfärger på kuddar
Ett enkelt sätt att prova en färg är att köpa kuddar i olika mönster och nyanser. Kuddar är enkla att byta ut och skapar en fin färgklick i till exempel soffan. Eftersom man provar i liten skala är det lättare att prova lite djärvare mönster eller nyanser. Det kan bli hur fint som helst.

Inred med färg

2. Ta in mer växter
Växter skapar en härlig atmosfär och gör hemmet mer ombonat. Mixa olika typer av växter, använd som stilleben och variera på höjden. Du kan addera nya växter allt eftersom och skapa dig ett riktigt färgstarkt drömboende.

3. Våga färg på textilerna
Ett lågriskalternativ, om man vill ta in mer färg i hemmet men inte vågar måla ett helt rum, är att addera textiler med färg. De är dessutom enkla att mixa och byta efter säsong. Kökshanddukar, överkast och badrumsmattor är bara några av de textiler som kan förändra känslan i ett rum.

Inred med färg

4. Öppna hyllor
Addera färg genom att placera porslin, böcker, ramar eller färgglada askar på en öppen hylla. Enkelt att byta ut och väldigt snyggt.

5. Börja i mindre skala
Alla kanske inte vill eller vågar köpa en soffa i purpur trots att det är favoritfärgen. Ett alternativ är att börja i mindre skala och sedan, om man vill, låta det växa. Måla/köp en stol, ett sidobord eller en liten byrå i den färg du föredrar.

Inred med färg

6. Våga färg på mattan
Att välja matta kan kännas övermäktigt. Den ska ju helst vara kvar rätt länge och tar dessutom upp en stor del av rummet. Tvekar du mellan en neutral nyans eller en mer färgglad variant? Börja med en mindre hallmatta i en härlig färg och känn efter hur det känns innan du går över till vardagsrumsmattan.

7. Måla väggarna
Som med en matta eller en stor möbel är en målad vägg inte lika lätt att byta ut som ett par kökshanddukar eller en kudde. Men det kan vara väldigt snyggt. Är du osäker på vilken färg som passar? Beställ hem tapetprover eller testmåla en bit av väggen innan du går all in.

TIPS!
Vill du få mer tips om hur du kombinerar och inreder med färger? Då borde du gå på Sköna Hems webbkurs ”Färgsätt ditt hem som en inredare.”

Bland annat innehåller kursen; hur du lyckas med färgkombinationer steg-för-steg, digitala färgsättningsverktyg och grunderna i färgspråket NCS

Kursen passar de som vill inreda sitt eget hem men även dig som arbetar med inredning. Inga förkunskaper krävs. Lära sig grunderna i färgspråket NCS, färgsättninsprincipoer.

Köp kursen här

Läs mer om Sköna Hems webbkurser här