Det finns vissa knep som gör valet av matta mycket enklare, och inredningen mycket mer lyckad. Lär av inredningsproffsens smartaste knep! Så här placerar du mattorna rätt.

1. Matta under matbordet

moblera_med_mattor1

Mattan under matbordet ska sticka ut cirka 60–80 centimeter mätt från bordskanten. Då ryms alla stolsbenen på mattan när du drar ut stolen för att sätta dig ner ner vid bordet, och det är lätt att skjuta stolen in och ut. ”Mät! Det är lätt hänt att man köper för liten matta”, säger inredningsarkitekt Ulrica Hansson, kursledare på Sköna hems inredningskurser.

LÄS OCKSÅ: Sköna hems inredningskurser – för dig som är extra intresserad av inredning och vill lära dig mer!

2. Matta under sängen

sköna hem kategori sovrum bloggsnurra

Mattan i sovrummet får gärna vara fluffig och skön att sätta ner fötterna på morgonen.Lägger du den under sängen bör mattan sticka ut cirka 60 centimeter, så att så att du kan gå på mattan runt sängen. Ett knep är att köpa två likadana mattor och tejpa ihop dem på baksidan med silvertejp. Om mattorna har lugg så syns inte skarven så väl!

3. Matta på matta

endre vardagsrum gardiner zebramatta soffbord

”Rum i rummet”– knepet innebär att man har en överdimensionerad  matta som alla möbler (med alla ben) ryms på. Som en ö på ett golvhav. Här är det den underliggande jutemattan som är ön. En mer dekorativ matta får sen ligga framför soffans ben.

4. Matta som en ö

Nylen vardagsrum vitt matta kuddar fåtölj sammet grön soffbord howardsoffa

Foto: Anne Nybleaus

Även här är mattan så stor att alla möbler ryms ovanpå. Med mattor i rummet blir atmosfären varmare och mjukare, och ljudet dämpas. Om du ska ha flera mattor i samma rum så är det bra att välja samma struktur i materialet, och variera färgerna.

5. Matta vid hörnsoffan

moblera_med_mattor5

En bra tumregel om du vill ha en matta vid hörnsoffan eller schäslongen så ska mattan sticka in 1/4 – 1/2 av soffans djup för att förankra soffan.

Av: Monika Stålberg

7 vackra mattor vi vill ha hemma just nu!

 1. Silkeslen matta i underbar stormgrå färg
  Lyxig matta från Classic collection i härliga färgen Stormy weather Mattan är vävd i silkeslen tencel, som är ett botaniskt lyocellfiber gjort av eukalyptusträd. Läs mer och köp här.
  snygga mattor milano stormy weather
 2. Monokrom trasmatta i 2019:s trendnyanser Bomullsmattan Chindi från danska Bungalow (75 x 300 cm) är handgjord av rester från modeindustrin. Finns i många vackra färger, läs mer och köp här.
  Vackra mattor just nu – trasmattan chindi från bungalow med fransar i samma färg; grå, rosa, senap, marinblå, ljusblå

  Foto: Bjarni B. Jacobsen Fotografi

 3. Romantisk men stilren dröm i blekrosa
  Sammetsmjuk matta att sätta ner fötterna på från Classic collection i snygga färgen Pale dogwood. Mattan är vävd i skimrande eukalyptusfiber. Läs mer och köp här.
  matta classic collection pale dogwood
 4. Naturnära och gedigen matta i ull
  Ullmattan Abisko är en nyhet från Himla med charmigt flätade fransar. Meleringar i ullgarnet skapar levande skiftningar i den naturbruna mattan som finns i flera storlekar, läs mer och köp här.
  mattor tips vackra himla abisko brun ullmatta taupe

  Foto: Himla

 5. Klassiskt mönster i hypermodern matta!
  Silvriga mattan ”Key PET” från Classic collection är inspirerad av antika, grekiska mönster och gjord av återvunna pet-flaskor. Applåder för det! Det handklippta mönstret är skönt taktilt. ”Key PET” finns i flera färger och storlekar, läs mer och köp här.
  Snygga mattor just nu – matta i grå/silver med grekiskt mönster

 6. Vändbar skönhet (varsågod, en andra chans!)
  Bloomingvilles tvåfärgade matta låter dig byta nyans efter säsong, och flippa mattan om den skulle råka få en besvärlig fläck.  Multifärgad, 120 x 60 cm, läs mer och köp här.
  bloomingville multi
 7. En ulv i mjuka fårakläder!
  Finlayson fortsätter sin kreativa produktutveckling med mattan Siperia, en handvävd matta tillverkad av 100 % recyklade PET-flaskor, insamlade på varuhus och restauranger i Indien. Läs mer och köp här.
  matta siperia finlayson pet-flaskor